torsdag 14 november 2024

inloggad som

Vultus säljer till norrmän

|  
|  

Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

Vultus analyserar mark- och grödförhållanden åt jordbrukare. Om affären godkänns av aktieägarna gör Vultus en inkråmsförsäljning av bolaget för 15 miljoner norska kronor.

— Jag är glad för aktieägarnas skull, säger Vultus vd Per Karlsson.

Bolagen uppger i ett gemensamt pressmeddelande att de nått en avsiktsförklaring där norska Agdir köper Vultus inkråm för 15 miljoner norska kronor. Aktiekursen reagerade på nyheten med att gå från låg till lägre, och ligger nu på strax under 40 öre, där det totala börsvärdet minskade med lite mer än en miljon till 5,7 miljoner kronor.

— Jag blev extremt förvånad över hur nyheten mottogs av marknaden. Vi tyckte vi hade gjort en väldigt bra affär. Som aktieägare själv tyckte jag det här var en jättebra affär, säger vd Per Karlsson.

Vultus och Agdir har samarbetat sedan i juni i år, där Vultus börjat sälja sina analyser genom Agdir. Att bolagen nu går samman ser de båda som en strategisk lösning och pekar på nya affärer som bolagen gemensamt kunnat göra.

— Nu kan vi sälja vår tjänst till ett bolag som har kanske 60 kontrakterade odlare, och så kan det bolaget se alla 60 odlare och redan i juni veta hur skörden blir, och kan planera sin produktion i fabriken, säger Per Karlsson.

Analysen är han och kollegorna på Vultus trygga med, och det värde den kan tillföra. Men att lyckas paketera den och sälja den till rätt kunder har varit deras brist.

— Vår affärsmodell har varit att vi öppnar för hämtning av analyser hos oss. Vi har underskattat behovet av en frontend för att kunna nå slutkund, alltså odlare, säger Per Karlsson.

Att försäljningen gått trögt har inneburit press på bolaget, som börsnoterades i maj 2022.

— Fick man leta upp en period för börsintroduktion som varit den värsta under de senast 20 åren, så hittade vi nog den. Det är ju ”fundingen” som varit problemet.

Under onsdagen går kallelsen till ny bolagsstämma ut, och godkänns affären av aktieägarna så ska processen gå så fort som möjligt, inom 45 dagar ska affären vara klar. Vad som händer med varumärket Vultus är inte bestämt ännu, men de kommer att fortsätta att utveckla den tjänst de idag erbjuder, och de sex anställda kommer att bli kvar i Lund. Per Karlssons egen roll är däremot inte fastställd.

— Jag ska nog fortsätta att leda analyserna och sitta med i ledningsgruppen på Agdir. Det är klart att det finns en plats för mig, säger Per Karlsson.

Är du lättad?

— Inte lättad, men extremt positiv, jag tycker det ska bli kul att jobba vidare med det här. Det är kul att det lever. Det är klart att vi hade som plan från början att vara kassaflödespositiva nu, men jag är jätteglad för att det fortsätter så att vi kan få ut våra analyser.

​​Om affären godkänns av stämman ska styrelsen ta ställning till vad som ska hända med Vultus börsplats.

Julia Fryklund

Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Alla vill åka med på Mildefs resa

    Försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg gör ett förvärv som nästan fördubblar koncernens storlek. På onsdagskvällen utökade bolaget den nyemission som ska delfinansiera förvärvet. – Intresset är jättestort, säger vd Daniel Ljunggren.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 


  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.