Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.
Pluvioflows tjänst bygger på en algoritm för översvämningssimuleringar som ska ligga till grund för stadsplanering i syfte att minimera skador vid skyfall. Enkelt uttryckt gör bolagets teknik simuleringarna enklare och snabbare, vilket innebär stora besparingar.
– Idag är det en tidskrävande och dyr process för stadsplanerare som ofta involverar externa experter. En skyfallskartering kan ta flera veckor för en kommun att ta fram, vilket innebär stora kostnader, och som dessutom måste göras om så fort det byggs om eller byggs nytt. Vi har gjort simuleringar över stadsdelar som tar mindre än en timme, så där tror vi att vi verkligen kan göra skillnad, säger Jonatan Green Brzezinski.
Han är ny som vd i Pluvioflow. Ny på ordförandeposten är samtidigt Inriver-grundaren Johan Billgren.
Pluvioflows teknik bygger på forskning på GIS-centrum på Lunds universitet och bakom bolaget ligger de tre Lundaforskarna Petter Pilesjö, Andreas Persson och Abdulghani Hasan. Som tillsammans med bolagets tekniska chef är Sam Sarwat utvecklat algoritmen.
– Vi siktar på olika segment för att se var vi kan göra störst skillnad och var vi får bäst napp. Vi vänder oss till kommuner, länsstyrelser och vattenkonsulter som jobbar med skyfallskarteringar och översvämningsrisk, men även försäkrings-, investerings- och fastighetsbolag som vill göra klimatanpassade riskbedömningar. Vi ser också intresse från kris- och katastroforganisationer, som kan använda detta i biståndslägen.
Pluvioflow backas av LU Innovation och Sandberg Development. Jonatan Green Brzezinski säger att pengarna i nuläget räcker fram till sommaren, men är förtegen om hur verksamheten ska finansieras efter det. Nu drar bolaget igång pilotstudier med tio utvalda kunder på den svenska marknaden.
– Det är här vi har kontakterna och här hemma betyder Lunds universitet väldigt mycket. De är ju bäst i Sverige på just hydrologisk modellering.
Framöver ligger även en utlandssatsning i planen.
– Målet är att testa om det här är något som funkar och som marknaden vill ha, och sen börjar vi vända oss utåt.
Ola Nilsson