fredag 22 november 2024

inloggad som

Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

Pluvioflows tjänst bygger på en algoritm för översvämningssimuleringar som ska ligga till grund för stadsplanering i syfte att minimera skador vid skyfall. Enkelt uttryckt gör bolagets teknik simuleringarna enklare och snabbare, vilket innebär stora besparingar.

Jonatan Green Brzezinski

– Idag är det en tidskrävande och dyr process för stadsplanerare som ofta involverar externa experter. En skyfallskartering kan ta flera veckor för en kommun att ta fram, vilket innebär stora kostnader, och som dessutom måste göras om så fort det byggs om eller byggs nytt. Vi har gjort simuleringar över stadsdelar som tar mindre än en timme, så där tror vi att vi verkligen kan göra skillnad, säger Jonatan Green Brzezinski.

Johan Billgren

Han är ny som vd i Pluvioflow. Ny på ordförandeposten är samtidigt Inriver-grundaren Johan Billgren.

Pluvioflows teknik bygger på forskning på GIS-centrum på Lunds universitet och bakom bolaget ligger de tre Lundaforskarna Petter Pilesjö, Andreas Persson och Abdulghani Hasan. Som tillsammans med bolagets tekniska chef är Sam Sarwat utvecklat algoritmen.

– Vi siktar på olika segment för att se var vi kan göra störst skillnad och var vi får bäst napp. Vi vänder oss till kommuner, länsstyrelser och vattenkonsulter som jobbar med skyfallskarteringar och översvämningsrisk, men även försäkrings-, investerings- och fastighetsbolag som vill göra klimatanpassade riskbedömningar. Vi ser också intresse från kris- och katastroforganisationer, som kan använda detta i biståndslägen.

Pluvioflow backas av LU Innovation och Sandberg Development. Jonatan Green Brzezinski säger att pengarna i nuläget räcker fram till sommaren, men är förtegen om hur verksamheten ska finansieras efter det. Nu drar bolaget igång pilotstudier med tio utvalda kunder på den svenska marknaden.

– Det är här vi har kontakterna och här hemma betyder Lunds universitet väldigt mycket. De är ju bäst i Sverige på just hydrologisk modellering.

Framöver ligger även en utlandssatsning i planen.

– Målet är att testa om det här är något som funkar och som marknaden vill ha, och sen börjar vi vända oss utåt.

Ola Nilsson

Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.