torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

Pluvioflows tjänst bygger på en algoritm för översvämningssimuleringar som ska ligga till grund för stadsplanering i syfte att minimera skador vid skyfall. Enkelt uttryckt gör bolagets teknik simuleringarna enklare och snabbare, vilket innebär stora besparingar.

Jonatan Green Brzezinski

– Idag är det en tidskrävande och dyr process för stadsplanerare som ofta involverar externa experter. En skyfallskartering kan ta flera veckor för en kommun att ta fram, vilket innebär stora kostnader, och som dessutom måste göras om så fort det byggs om eller byggs nytt. Vi har gjort simuleringar över stadsdelar som tar mindre än en timme, så där tror vi att vi verkligen kan göra skillnad, säger Jonatan Green Brzezinski.

Johan Billgren

Han är ny som vd i Pluvioflow. Ny på ordförandeposten är samtidigt Inriver-grundaren Johan Billgren.

Pluvioflows teknik bygger på forskning på GIS-centrum på Lunds universitet och bakom bolaget ligger de tre Lundaforskarna Petter Pilesjö, Andreas Persson och Abdulghani Hasan. Som tillsammans med bolagets tekniska chef är Sam Sarwat utvecklat algoritmen.

– Vi siktar på olika segment för att se var vi kan göra störst skillnad och var vi får bäst napp. Vi vänder oss till kommuner, länsstyrelser och vattenkonsulter som jobbar med skyfallskarteringar och översvämningsrisk, men även försäkrings-, investerings- och fastighetsbolag som vill göra klimatanpassade riskbedömningar. Vi ser också intresse från kris- och katastroforganisationer, som kan använda detta i biståndslägen.

Pluvioflow backas av LU Innovation och Sandberg Development. Jonatan Green Brzezinski säger att pengarna i nuläget räcker fram till sommaren, men är förtegen om hur verksamheten ska finansieras efter det. Nu drar bolaget igång pilotstudier med tio utvalda kunder på den svenska marknaden.

– Det är här vi har kontakterna och här hemma betyder Lunds universitet väldigt mycket. De är ju bäst i Sverige på just hydrologisk modellering.

Framöver ligger även en utlandssatsning i planen.

– Målet är att testa om det här är något som funkar och som marknaden vill ha, och sen börjar vi vända oss utåt.

Ola Nilsson

Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.