onsdag 20 november 2024

inloggad som

Cantargia vill resa 170 Mkr

|  
|  

Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

Cantargia har läkemedelskandidater inom cancer samt inflammation och autoimmuna sjukdomar. 

– Under året har vi pratat med olika intressenter, som läkemedelsindustri, läkare och investerare. De gillar våra projekt och har gett oss synpunkter på hur vi ska positionera dem för att få bästa möjliga värde. Vi arbetar i ett område med hög konkurrens bland forskande läkemedelsföretag, säger Cantargias vd Göran Forsberg.

Ett råd bolaget fått är att intensifiera färdigställandet av den analysmetod som ska användas för att kunna välja ut de subgrupper av patienter som har störst chans att svara på behandlingen. Därmed minskas riskerna vid kliniska studier. Dessa patienter har förhöjda nivåer av ett ämne, IL1RAP, som produceras av tumörer och kringliggande vävnad. 

– Det skulle vara en mycket viktig konkurrensfördel att snabbt bli klar med vår nya diagnostikmetod. De patientgrupper som vi skulle kunna identifiera är inte små: runt 60 procent av patienterna med pankreascancer har hög nivå av IL1RAP och skulle därför ha störst chans att svara bra på behandlingen med vårt läkemedel. Och vi ser samma förhållande inom lungcancer och tror att detta även gäller för andra cancertyper, säger Göran Forsberg.

Varför nyemission?

– Vi har sett ett stort intresse för projekten och fått bra feedback i våra diskussioner. Tidigare bedömning var att våra pengar skulle räcka till början av nästa år. Jag hade hoppats att vid denna tid kunna presentera en partner, men diskussionerna tar längre tid än vi trott eller har avslutats för att de inte skulle gett ett bra resultat för våra aktieägare. Vi gör nyemissionen för att hålla momentum, intensifiera vårt arbete och fortsätter våra kommersiella diskussioner.

Aktiekursen sjönk från 3 kr till 2 kr som svar på meddelandet om företrädesemission.

Ett annat Lundabolag kommer med en omvänd vinstvarning. Det är Camurus som meddelar att deras intäkter i år beräknas hamna nära 1,9 miljarder kronor, och att resultatet före skatt kan komma att uppgå till mellan 450 och 510 Mkr.

Elisabet Ottosson

Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.