tisdag 5 november 2024

inloggad som

Kraftsamling för kvinnligt kapital

|  

Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

Tillväxtverkets siffror talar sitt tydliga språk, knappt 25 procent av alla aktiebolag drivs i dag av kvinnor. Samtidigt skriver Tillväxtverket att ”en variation av företag och företagare inom olika branscher är en förutsättning för att stärka konkurrenskraften. Kvinnors företagande är därför en viktig fråga för Sveriges ekonomiska tillväxt, sysselsättning och utveckling av samhället”.

Enligt flera olika mätningar står kvinnor bara bakom någon procent av det totala riskkapitalet.

Startuphuset Minc i Malmö är inne på samma spår och arrangerar för nionde året i rad Nordic Female Invest Summit. Eventet hålls i Malmö i morgon och inriktar sig på tech-bolag i startup-världen.

– Om du kan skapa en mer mångfacetterad och jämställd ledning i ett bolag så får du bättre förutsättningar för att kunna springa snabbare och växa, säger Mincs kommunikationschef Sanna Lindberg.

Enligt henne handlar det om att skapa tillväxt genom jämställdhet.

– Vi kan ju alla bidra med olika saker och på så sätt få in olika perspektiv i ett bolag. Det handlar inte enbart om kön, det handlar också om exempelvis erfarenhet och ålder. Genom att bilda en mer heterogen grupp ökar också tillväxten.

Minc-eventet lockar i år en rekordpublik med över 200 besökare, däribland flera kvinnliga ängelinvesterare.

– En kvinnlig investerare ställer andra frågor till bolagen och på så sätt får man in deras kunskap och nya perspektiv exempelvis i investeringskommittén, säger Sanna Lindberg

Mincs ägardirektiv säger att bolaget ska skapa tillväxt i Malmö.

– Då spelar jämställdheten in. I våra investeringsstrukturer är 40 procent kvinnliga delägare och vi eftersträvar en ännu högre siffra. Det här är ett långsiktigt arbete som vi jobbar brett med. Vi måste kunna påvisa var det investerade kapitalet hamnar och då gäller det att hitta rätt grundare, men också titta på vem som ska sitta i styrelser och på andra ledande positioner, säger Sanna Lindberg.

Under Nordic Female Invest Summit hålls ett antal föredrag och paneldiskussioner, flera av kvinnorna på scen är välkända för Rapidus läsare. Bland andra Nélida Leiva Eriksson, grundare av Ironic Biotech och Pamela Nunez Wallgren som grundat Finch.

Julia Fryklund
Martin Linderoth

Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.


  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.