fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kraftsamling för kvinnligt kapital

|  

Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

Tillväxtverkets siffror talar sitt tydliga språk, knappt 25 procent av alla aktiebolag drivs i dag av kvinnor. Samtidigt skriver Tillväxtverket att ”en variation av företag och företagare inom olika branscher är en förutsättning för att stärka konkurrenskraften. Kvinnors företagande är därför en viktig fråga för Sveriges ekonomiska tillväxt, sysselsättning och utveckling av samhället”.

Enligt flera olika mätningar står kvinnor bara bakom någon procent av det totala riskkapitalet.

Startuphuset Minc i Malmö är inne på samma spår och arrangerar för nionde året i rad Nordic Female Invest Summit. Eventet hålls i Malmö i morgon och inriktar sig på tech-bolag i startup-världen.

– Om du kan skapa en mer mångfacetterad och jämställd ledning i ett bolag så får du bättre förutsättningar för att kunna springa snabbare och växa, säger Mincs kommunikationschef Sanna Lindberg.

Enligt henne handlar det om att skapa tillväxt genom jämställdhet.

– Vi kan ju alla bidra med olika saker och på så sätt få in olika perspektiv i ett bolag. Det handlar inte enbart om kön, det handlar också om exempelvis erfarenhet och ålder. Genom att bilda en mer heterogen grupp ökar också tillväxten.

Minc-eventet lockar i år en rekordpublik med över 200 besökare, däribland flera kvinnliga ängelinvesterare.

– En kvinnlig investerare ställer andra frågor till bolagen och på så sätt får man in deras kunskap och nya perspektiv exempelvis i investeringskommittén, säger Sanna Lindberg

Mincs ägardirektiv säger att bolaget ska skapa tillväxt i Malmö.

– Då spelar jämställdheten in. I våra investeringsstrukturer är 40 procent kvinnliga delägare och vi eftersträvar en ännu högre siffra. Det här är ett långsiktigt arbete som vi jobbar brett med. Vi måste kunna påvisa var det investerade kapitalet hamnar och då gäller det att hitta rätt grundare, men också titta på vem som ska sitta i styrelser och på andra ledande positioner, säger Sanna Lindberg.

Under Nordic Female Invest Summit hålls ett antal föredrag och paneldiskussioner, flera av kvinnorna på scen är välkända för Rapidus läsare. Bland andra Nélida Leiva Eriksson, grundare av Ironic Biotech och Pamela Nunez Wallgren som grundat Finch.

Julia Fryklund
Martin Linderoth

Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.