onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter odlat kött kommer värmepumpar

|  
|  

Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.

Att minska resursanvändningen med hjälp av nya teknologier är det gemensamma syftet för Re:meat som arbetar med odlat kött och Re:notch Energy som ska spara energi.

Idéerna har jobbats fram i en så kallad venture-studio på Djäkne i Malmö. Studion startades kring tanken att spotta ur sig flera bra bolag baserat på samlade erfarenheter från många testade idéer. Nu ligger fokuset för medgrundaren Jacob Schaldemose Peterson att få Re:meat att lyfta, och för medgrundaren Erik Kayser att dra igång Re:notch.

Re:notch Energy fokuserar på att öka värmepumpars effektivitet vid uppvärmning av fastigheter. Tekniken grundar sig på en innovation från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och har i tester visat sig kunna göra värmepumpar tre till fem gånger mer effektiva. Det innebär att de ska kunna producera betydligt fler kilowattimmar värme per förbrukad kilowattimme elektricitet än dagens värmepumpar.

– Vi har utvecklat en teknik för säsongslagring av värmeenergi som kan reducera elförbrukningen vintertid. Vi vill ta tillvara på energi från spillvärme och solvärme genom att lagra den i marken. Energin kan sedan användas på vintern, vilket ger ett varmare inflöde till värmepumparna och därmed ökar deras effektivitet, säger Erik Kayser, vd för Re:notch Energy.

Re:notch Energys teknik adresserar en viktig utmaning: hur EU:s energiomställning från fossila bränslen ska hanteras utan att överbelasta elnätet. Hushållens uppvärmning står för cirka 20 procent av Europas koldioxidutsläpp, och en övergång till värmepumpar skulle sätta enorm press på elnätet. Enligt Kayser har företagets teknik potential att även vara mer kostnadseffektiv och enkel än de lösningar som finns idag.

– Att bygga ut elnät och elproduktion för att täcka detta behov uppskattas av EU-kommissionen att kosta 9 000 miljarder euro. Vår teknik skulle kunna minska toppbelastningar vintertid med 95 procent, vilket skulle bidra till att man utnyttjar den el som redan produceras mer effektivt, säger Erik Kayser.

Bolaget har nyligen skickat in en patentansökan. Även om detaljerna hålls hemliga avslöjar Kayser att innovationen bygger på en helt ny design och ett nytt material för de rör som samlar upp värme från marken.

För att vidareutveckla produkten behöver bolaget mer kapital. Grundarna har hittills stått för investeringen själva, men planen är att ta in kapital från externa investerare nästa år.

– Vi förväntar oss att ha våra första avtal med pionjärkunder under det kommande halvåret. Vårt fokus ligger på att samarbeta med energibolag och fastighetsägare, säger Erik Kayser.

Re:notch Energy har även blivit utvalt för att få delta i Circular Valley, en tysk accelerator för uppstartsbolag inom cirkulär ekonomi med fokus på material och energi, tillsammans med 19 andra företag från hela världen.

Elisabet Ottosson

Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Jättesmäll för Tretton37 – förlorar sin F-skatt

    Tretton37 i Lund har fått sin F-skatt återkallad. Anledningen är bristande redovisning och betalning. Enligt Skatteverket kan detta få stora konsekvenser för bolaget.