torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Curastream automatiserar läkarjournal

|  
|  

Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

Pau Gargallo (33) grundade Curastream AI för att komma tillrätta med ett stort problem inom vården: tidskrävande administration och dokumentation. Teamet har därför byggt en mjukvarulösning som ska utföra just detta.

– Tanken är att vården ska spara mycket pengar på det här. Att använda oss ska göra att journalföringen går snabbare och därmed bli billigare, berättar Pau Gargallo.

Mjukvaran de utvecklat kombinerar två automatiserade funktioner: taligenkänning, som samlar in informationen, det vill säga samtalet mellan läkare och patient, och så kallad generativ AI, som kan skapa eget innehåll. Den analyserar och skriver ihop det som sägs i samtalet till en fullständig journalanteckning.

Pau Gargallo skulle egentligen utbilda sig till civilingenjör, men lämnade KTH för att istället bli psykolog. Efter att ha arbetat som psykolog, och delvis forskat på Karolinska Institutet i Stockholm, fick han idén om den AI-skrivna journalen och kunde inte hålla sig från att testa den.

– Det som skiljer oss från andra bolag som erbjuder liknande tjänster är att vi är kliniker som startat det här bolaget, säger Pau Gargallo.

Dessutom framhåller Pau Gargallo gärna Curastreams generativa AI-funktion som det som skiljer dem från taligenkänningstjänster. Den processar, analyserar och renskriver samtalen med patienten till en riktig journalanteckning, snarare än att bara transkribera det ordagrant.

Men går det att lita på att det som skrivs av en AI är korrekt?

– Ja, hittills verkar det så, det är ju en tränad mjukvara. Men ytterst är det en läkare som är ansvarig och som självklart måste läsa igenom anteckningarna för att se att det stämmer, förklarar Pau Gargallo.

Hittills har 25 mottagningar i huvudsakligen Stockholm och Malmö valt att börja använda tjänsten, men intresset från fler vårdgivare är stort. Dialog med nya kunder och pilotanvändare pågår, bland annat med större vårdgivare med över 1 000 anställda.

– Vi siktar på att komma upp i en omsättning på 10 miljoner kronor nästa år. Vi öppnar också för att plocka in kapital nu under slutet på året, exakt hur mycket har vi inte bestämt oss för ännu, säger Pau Gargallo.

Klart är att mer kapital behövs för att kunna öka försäljningen och utveckla tjänsten i den takt som bolaget riktat in sig på. De sneglar också mot andra marknader för att undersöka möjlig etablering även utanför Sverige.

Julia Fryklund

Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Konkurs för 34:an

    Bostadsförmedlingsbolaget Hemavi, som ville vara en ”lokal vän” vid internationella flyttar, har gått i konkurs.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Så vill han frigöra läkarnas tid

    PODD: ”Det är smärtsamt tydligt hur vården kämpar med resursbrist.” Det säger Pau Gargallo i det här avsnittet av Rapidus podd Lejonkulan. Han startade bolaget Curastream AI, med syfte att låta AI skriva läkarnas journaler.

  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.