måndag 21 oktober 2024

inloggad som

Curastream automatiserar läkarjournal

|  
|  

Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

Pau Gargallo (33) grundade Curastream AI för att komma tillrätta med ett stort problem inom vården: tidskrävande administration och dokumentation. Teamet har därför byggt en mjukvarulösning som ska utföra just detta.

– Tanken är att vården ska spara mycket pengar på det här. Att använda oss ska göra att journalföringen går snabbare och därmed bli billigare, berättar Pau Gargallo.

Mjukvaran de utvecklat kombinerar två automatiserade funktioner: taligenkänning, som samlar in informationen, det vill säga samtalet mellan läkare och patient, och så kallad generativ AI, som kan skapa eget innehåll. Den analyserar och skriver ihop det som sägs i samtalet till en fullständig journalanteckning.

Pau Gargallo skulle egentligen utbilda sig till civilingenjör, men lämnade KTH för att istället bli psykolog. Efter att ha arbetat som psykolog, och delvis forskat på Karolinska Institutet i Stockholm, fick han idén om den AI-skrivna journalen och kunde inte hålla sig från att testa den.

– Det som skiljer oss från andra bolag som erbjuder liknande tjänster är att vi är kliniker som startat det här bolaget, säger Pau Gargallo.

Dessutom framhåller Pau Gargallo gärna Curastreams generativa AI-funktion som det som skiljer dem från taligenkänningstjänster. Den processar, analyserar och renskriver samtalen med patienten till en riktig journalanteckning, snarare än att bara transkribera det ordagrant.

Men går det att lita på att det som skrivs av en AI är korrekt?

– Ja, hittills verkar det så, det är ju en tränad mjukvara. Men ytterst är det en läkare som är ansvarig och som självklart måste läsa igenom anteckningarna för att se att det stämmer, förklarar Pau Gargallo.

Hittills har 25 mottagningar i huvudsakligen Stockholm och Malmö valt att börja använda tjänsten, men intresset från fler vårdgivare är stort. Dialog med nya kunder och pilotanvändare pågår, bland annat med större vårdgivare med över 1 000 anställda.

– Vi siktar på att komma upp i en omsättning på 10 miljoner kronor nästa år. Vi öppnar också för att plocka in kapital nu under slutet på året, exakt hur mycket har vi inte bestämt oss för ännu, säger Pau Gargallo.

Klart är att mer kapital behövs för att kunna öka försäljningen och utveckla tjänsten i den takt som bolaget riktat in sig på. De sneglar också mot andra marknader för att undersöka möjlig etablering även utanför Sverige.

Julia Fryklund

Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Rapidus-34:a i konkurs

    Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

  • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

    I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.

  • 34:orna – Hela listan

    Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.

  • 34:orna – i morgon smäller det!

    Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.

  • Ännu fler härliga 34:or

    Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi […]

  • Fler härliga 34:or

    På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

  • Kunskaper som kompletterar

    Kontra Arkitektur bildades förra året av fem kurskamrater som vill göra skillnad i stadsmiljöer.

  • De trimmar solcellerna

    Hetch-bolaget Fenix Solar vill att ägare av solcellsanläggningar ska få ut mesta möjliga effekt.

  • Trädanalys viktigt i skogen

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation ser till att rätt träd avverkas för hållbart skogsbruk.