måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Så ska hon ska vända Qvickly

|  
|  

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

Billmate är enkelt uttryckt en betallösning i stil med Klarna. Företaget ingår i en trio av bolag där de andra heter Invoice Finance och Invoice Inkasso, alla tre marknadsför sig nu under namnet Qvickly. Huvudägare är Sten K Johnson-arvtagarnas investmentbolag Tibia Konsult samt barn till grundaren eller grundaren själv i familjerna Lindblad och Rönngaard.

I början av 2020-talet drabbades gruppen av kreditförluster som gav stora förluster på sista raden i resultaträkningen. Orsaken var att genom betallösningen och så kallad factoringverksamhet kom bolagsgruppen att äga de fakturor som kunderna sände till sina kunder, och som sedan inte betalades. Bolagsgruppen stod alltså för risken för sina kunder, som dessutom visade sig vara bedrägliga. 

Affärsmodellen höll inte för en i sammanhanget liten aktör med begränsad finansiell buffert och 2021 fick Lena Martini jobbet som vd med uppgiften att tänka om strategiskt.

– Jag gick i gång på att det var ett turn around-case. Det var mycket att städa. Vi hade till exempel sålt Billmates betallösning till e-handlare med, inte olagliga, men dock tveksamma produkter. Och köparna av sådana produkter är som grupp rätt dåliga på att betala, säger hon.

Den uppenbara lösningen blev att minimera risk genom att städa i kundstocken och fokusera mer på Billmates teknik än att äga kundernas obetalda fakturor. Kundstocken i factoringverksamheten har successivt sålts av och den sista avvecklades helt nyligen i år.Nu är fokuset helt på betallösning och inkasso, med det nya gemensamma namnet Qvickly.

– Vi har helt enkelt slutat med renodlad factoring och inriktat oss på betallösningen som teknisk produkt. Inkassodelen behåller vi som service till våra kunder när de inte får betalt.

Det finns många konkurrenter i branschen, inte minst jätten Klarna. Men Lena Martini tycker att det finns en nisch för mindre aktörer.

– De stora betallösningarna på nätet, ”check out-systemen”, är för det första inriktade på ren e-handel, för det andra är det standardiserade produkter. Kunden får ta vad som erbjuds. Vi vill jobba närmare våra kunder och specialanpassa betallösningen efter deras behov, säger hon och fortsätter:

– Dessutom finns det kunder utanför e-handeln som behöver anpassade betallösningar, som andra mjukvaru- och tjänsteföretag. Vår största kund är Sportadmin som nyligen köptes av Lime. Sportadmin gör mjukvara för idrottsföreningar.

Hur går det i dag?

– Jag räknar med ett nollresultat i år, efter många år av förluster, och det är ju på sätt och vis en framgång, men inte i närheten av var vi vill vara. Det är en stenhård prispress i branschen. Jag är ödmjuk, vi har mycket hårt jobb kvar att göra, säger Lena Martini.

Hon räknar med att Qvicklys omsättning i år blir cirka 70 miljoner kronor. Totalt har Qvickly 20 anställda.

Lena Martini är ekonom och jobbade före Qvickly bland annat som vd för den tyska optikjätten Carl Zeiss nordiska verksamhet.

Gunnar Wrede

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.