fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Så ska hon ska vända Qvickly

|  
|  

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

Billmate är enkelt uttryckt en betallösning i stil med Klarna. Företaget ingår i en trio av bolag där de andra heter Invoice Finance och Invoice Inkasso, alla tre marknadsför sig nu under namnet Qvickly. Huvudägare är Sten K Johnson-arvtagarnas investmentbolag Tibia Konsult samt barn till grundaren eller grundaren själv i familjerna Lindblad och Rönngaard.

I början av 2020-talet drabbades gruppen av kreditförluster som gav stora förluster på sista raden i resultaträkningen. Orsaken var att genom betallösningen och så kallad factoringverksamhet kom bolagsgruppen att äga de fakturor som kunderna sände till sina kunder, och som sedan inte betalades. Bolagsgruppen stod alltså för risken för sina kunder, som dessutom visade sig vara bedrägliga. 

Affärsmodellen höll inte för en i sammanhanget liten aktör med begränsad finansiell buffert och 2021 fick Lena Martini jobbet som vd med uppgiften att tänka om strategiskt.

– Jag gick i gång på att det var ett turn around-case. Det var mycket att städa. Vi hade till exempel sålt Billmates betallösning till e-handlare med, inte olagliga, men dock tveksamma produkter. Och köparna av sådana produkter är som grupp rätt dåliga på att betala, säger hon.

Den uppenbara lösningen blev att minimera risk genom att städa i kundstocken och fokusera mer på Billmates teknik än att äga kundernas obetalda fakturor. Kundstocken i factoringverksamheten har successivt sålts av och den sista avvecklades helt nyligen i år.Nu är fokuset helt på betallösning och inkasso, med det nya gemensamma namnet Qvickly.

– Vi har helt enkelt slutat med renodlad factoring och inriktat oss på betallösningen som teknisk produkt. Inkassodelen behåller vi som service till våra kunder när de inte får betalt.

Det finns många konkurrenter i branschen, inte minst jätten Klarna. Men Lena Martini tycker att det finns en nisch för mindre aktörer.

– De stora betallösningarna på nätet, ”check out-systemen”, är för det första inriktade på ren e-handel, för det andra är det standardiserade produkter. Kunden får ta vad som erbjuds. Vi vill jobba närmare våra kunder och specialanpassa betallösningen efter deras behov, säger hon och fortsätter:

– Dessutom finns det kunder utanför e-handeln som behöver anpassade betallösningar, som andra mjukvaru- och tjänsteföretag. Vår största kund är Sportadmin som nyligen köptes av Lime. Sportadmin gör mjukvara för idrottsföreningar.

Hur går det i dag?

– Jag räknar med ett nollresultat i år, efter många år av förluster, och det är ju på sätt och vis en framgång, men inte i närheten av var vi vill vara. Det är en stenhård prispress i branschen. Jag är ödmjuk, vi har mycket hårt jobb kvar att göra, säger Lena Martini.

Hon räknar med att Qvicklys omsättning i år blir cirka 70 miljoner kronor. Totalt har Qvickly 20 anställda.

Lena Martini är ekonom och jobbade före Qvickly bland annat som vd för den tyska optikjätten Carl Zeiss nordiska verksamhet.

Gunnar Wrede

Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.