tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Tendo ger upp – säljer till bredbandsbolag

|  
|  

Medtech-bolaget Tendo i Lund finns på börsen med en robotiserad protes. Efter en misslyckad nyemission kan börsplatsen dock tas över av ett bredbandsbolag som då tar köksvägen till börsen.

Utan tillräcklig finansiering har det börsnoterade medtechbolaget Tendo i Lund nu ingått en avsiktförklaring om ett omvänt förvärv av bredbandsbolaget Norrlands Online.

Tendo behövde förstärka kassan med cirka 20 Mkr i våras, men fick bara in hälften av det önskade kapitalet. För att rädda tekniken, och för att Norrlands Online ser börsen som en bra plats för egen fortsatt expansion, förhandlar bolagen nu om att bredbandsbolaget ska bli majoritetsägare av Tendo och att Tendos teknik ska läggas i ett dotterbolag som ska säljas.

– Vi har sökt efter en så bra lösning som möjligt för våra aktieägare, och det tycker vi att vi har hittat. Flera av dem har varit med oss länge. Vi hoppas att de tycker att det ska bli spännande att följa med Norrlands Online på deras tillväxtresa, säger Sofie Woge, vd för Tendo.

Tendo har försökt komma in på marknaden med sitt exoskelett Onegrip, en robothandske som hjälper personer med ryggmärgsskada att få starkare greppfunktion. Bolaget har sålt några produkter på den nordiska marknaden, men planerna på en klinisk studie och CE-märkning har avbrutits.

– Vår förhoppning är att ge Tendo en omstart i en onoterad miljö. Vi tycker att detta är det absolut bästa vi kan göra för våra ägare. Nu börjar vi utreda hur Tendo kan leva vidare. Vi planerar att lägga Tendos kärnverksamhet – produkt och patent – i ett dotterbolag som vi avser att sälja. Till vem och hur får komma senare. Vi har godkända patent i stora delar av Europa inklusive Norden, i Australien och nyligen fick vi patenten även godkända i Japan och USA.

För att det omvända förvärvet ska realiseras behöver förhandlingarna slutföras, stämman godkänna förslaget och dessutom behöver Spotlight godkänna att Norrlands Online tar Tendos plats på börsen.

– Norrland Online har funderat länge på att noteras så de är väl insatta i vad som krävs.

Tendos aktiekurs har dalat till ett närmast obefintligt värde sedan noteringen för två år sedan. I dag handlas aktien för 3 öre.

Norrlands Online säljer bredbandstjänster, framförallt i Norrland. Bolaget har förvärvat fyra dotterbolag de senaste två åren och planerar fortsatt expansion genom ytterligare företagsförvärv. Det aktuella omvända förvärvet skulle innebära en väsentlig förändring av Tendos verksamhet. Därför kommer det att krävas en ny noteringsprocess, vilket innebär att Spotlight måste godkänna det sammanslagna bolaget för fortsatt notering.

Rapidus utsåg år 2020 Sofie Woge till en 34:a, utmärkelsen för 34 entreprenörer som är max 34 år. Hon deltog så sent som i våras i vår podd Lejonkulan då hon sökte kapital.

Elisabet Ottosson

Medtech-bolaget Tendo i Lund fanns på börsen med en robotiserad protes. Efter en misslyckad nyemission tas börsplatsen över av ett bredbandsbolag som tar köksvägen till börsen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.