fredag 27 september 2024

inloggad som

Genovis får skjuts av storbank

|  
|  

Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

Det tillhör inte vanligheterna att en storbank inleder en oberoende bevakning av ett bolag i Genovis storlek. Sedan tidigare bevakar även Danske Bank och Nordea Genovis och nu hakar alltså även SEB på. Den sistnämnda inleder bevakningen med rekommendationen köp och riktkursen 30 kronor, en kurs som nu är nära att nås efter bara ett par dagar.

– När en bank inleder bevakning av oss är det en kvalitetsstämpel och validering av vår affärsmodell och av vår framtida potential. Det sänder en signal till marknaden att vi är på rätt spår, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Med potentiella licensavtal inom ADC (Antibody Drug Conjugates) och genterapier såg SEB en möjlighet att Genovis skulle kunna lägga till 14 kronor per aktie på bolagets riktkurs, något som alltså i princip redan skett sedan analysen publicerades.

ADC är en läkemedelsklass av målinriktade terapier som främst används inom behandlingen av cancer. Vanligen kopplas cellgifter till en antikropp som riktar sig mot en specifik tumörantigen eller protein.

– Applikationer av vår ADC-teknologi för terapeutiska applikationer ligger för närvarande utanför vår kärnaffär, som är att sälja enzymteknologi till läkemedelsindustrin och det är bland annat där SEB ser potential. Sedan ger bankbevakningen oss också större möjligheter till kapitalanskaffning om det skulle behövas, säger Fredrik Olsson och fortsätter:

– Vi kan tänka oss förvärv i framtiden och då kan det behövas externt kapital. Har vi då en bred bevakning på Genovis så kan marknaden hitta information om oss och läsa på.

Genovis senaste kvartal gick något sämre efter ett antal framgångsrika år. De senaste siffrorna visar att bolagets omsättning har minskat med runt 30 procent det senaste halvåret, till 70 miljoner kronor. Detta beror enligt Fredrik Olsson på minskade lincensintäkter kopplade till ett projekt där Genovis har återtagit rättigheterna till de terapeutiska tillämpningarna av bolagets teknologi. Genovis är fortfarande lönsamt och har runt 135 Mkr i kassan.

Mindre än 1 procent av bolagets försäljning sker i Sverige. Största delen av försäljningen, runt 60 procent, går till stora amerikanska och europeiska läkemedelsbolag som använder bolagets produkter vid sin forskning och utveckling. Men försäljningen till mindre kunder som är beroende av riskkapital har minskat.

– Men nu ser vi flera gröna skott. Exempelvis när FED i sänker räntan så behöver riskkapitalet investeras någonstans för att investerare ska få avkastning på sina pengar , och det gör att kapitalmarknaden för biotech börjar se bättre ut, säger Fredrik Olsson.

Genovis börsvärde ligger på drygt 1,7 miljarder. Läkaren Mikael Lönn, som sitter i styrelsen, är bolagets största ägare med ett innehav på 14,5 procent. I skrivande stund ligger Genovis aktiekurs på 27,20 kronor per aktie.

Martin Linderoth

Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.