fredag 27 september 2024

inloggad som

Enorama överger nikotintuggummin

Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.

Som Rapidus tidigare skrivit har Enorama sicksackat sig fram med produktportföljen från nikotintuggummin, till medicinsk cannabis till vitt snus.

Det är ett sortiment av så kallade NRT-tuggummin med registrerade patent i sju länder som Enorama nu vill avyttra. Bolaget lanserade tidigare i år sitt nikotinfria vita snus i detaljhandeln i USA.

– Om de finansiella villkoren för avyttringen är gynnsamma planerar vi att fullt ut koncentrera oss på att expandera vår vita snusverksamhet, även på marknader utanför USA, säger Enoramas nytillträdde vd Daniel Schröder i ett pressmeddelande.

Sonderingen inför avyttringen av tuggummi-verksamheten leds dock av Annette Agerskov, som fram tills nyligen var bolagets vd. Hon en historia som tuggummiexpert, och har varit vice vd och utvecklingschef på Enorama men lämnade bolaget 2022.

Det har stormat i Enorama. När en av bolagets grundare, Mats Rönngard, petades som vd av styrelsen i juni förra året, återkom Annette Agerskov och tog vd-posten.

Men i mars i år byttes styrelsen ut, bortsett från ordförande Bengt Jönsson, och Mats Rönngård återkom som ledamot. I början av augusti fortsatte ruljangsen när Daniel Schröder lämnade bolagets styrelse för att ta över vd-posten.

Bytet motiverades i ett pressmeddelande med att Enorama nu ska gå ”från en forsknings- och utvecklingsfas till en mer kommersiell sälj- och marknadsföringsfas”. Daniel Schröder har bland annat en bakgrund på British American Tobacco där han var delaktig i lanseringen av just vitt snus.

Enorama Pharma är noterat på First North. Största ägare med 24 procent är Madhat som e-handelsprofilen Martin Benckert står bakom. Madhat har egen online-försäljning av snusprodukter. Grundaren Mats Rönngard äger genom bolaget Swede Unipharma 12 procent av aktierna.

Daniel Schröder har via mail lovat att återkomma med kommentarer, men hade så inte gjort vid publicering.

Ola Nilsson

Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Återbruksbolaget lämnar Staffanstorp

    Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

    Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Ny vd för Malmö Citysamverkan

    Eva Loubani blir ny vd i Malmö Citysamverkan i mitten av juli. Hon kommer närmast från bemanningsjätten Randstad och utlovar nya samverkansmodeller.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Pej blickar utanför Skandinavien

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.