torsdag 19 september 2024

inloggad som

Bonesupport – ”Vi är bara i början”

|  
|  

Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

Bonesupport började gå med vinst förra året efter tjugo år som bolag och sju år på börsen. Årets första halvår var vinsten nära 78 Mkr vid en nettoomsättning på 404 Mkr, varav Nordamerika-segmentet stod för merparten.

Patentportföljen säkrar produkterna på marknaden i tio år till och aktiemarknadens förväntningar är extrema. Aktien har på tre år gått från 50 kronor till 325 kronor och börsvärdet är i dag nästan 22 miljarder kronor.

– Vi är i absoluta början av vår tillväxtfas. Tillväxten blir över 50 procent i år. Mest drivs den av Cerament G och Nordamerika där vi bara har börjat, säger Emil Billbäck.

Bolaget har tre produktvarianter som injiceras vid skelettskador och stimulerar bentillväxt. De ersätter bentransplantation och förbättrar livskvaliteten för patienter. Två av dem innehåller antibiotika.

Det är försäljningen av Cerament G som har rusat sedan den lanserades i Nordamerika för knappt två år sedan. Den är det enda marknadsgodkända bensubstitutet i USA som innehåller antibiotika, och utgjorde under andra kvartalet i år nära hälften av Bonesupports försäljning av alla produkter i hela världen.

– Fördelen med lokal antibiotikabehandling är att man kan ge en mycket högre dos på det ställe där det behövs. Om man vill uppnå samma dos genom att ge antibiotika som tablett, som sprids i hela kroppen, skulle den höga dosen kunna ge organskador, förklarar Emil Billbäck.

För att även erbjuda en alternativ antibiotika ska bolaget lämna in en ansökan till FDA för marknadsgodkännande för Cerament V som innehåller ett annat antibiotikum än Cerament G, och planerar för lansering under 2025.

Bonesupport satsar också på en ny indikation, behandling av ryggradsskador. I USA är den marknaden potentiellt dubbelt så stor – 750 000 ryggradsoperationer utförs årligen – än den som bolaget satsar på nu som är behandling av skelettskador på armar och ben.

– Vi tittar mycket på området ryggrad. Cerament G smälter ihop två kotor som ett alternativ till att utföra steloperation. Produkten ska komma på marknaden om 1,5 år. Vi har väldigt god benbyggningsförmåga och har redan fått registreringsgodkännande av FDA, men vill själva genomföra fler applikationsstudier före lansering, säger Emil Billbäck.

Bolaget planerar även för den asiatiska marknaden.

– Vi tittar på en framtida marknadsintroduktion i Japan som är en väldigt intressant marknad. Om vi får produkten godkänd där kan vi använda registreringsmaterialet även i Kina och Sydkorea.

Är Bonesupport en uppköpskandidat för en farmajätte?

– Vi märker ett stort intresse från läkare, men också från hela industrin, eftersom vi har en unik produkt som fungerar. Vi är stolta över att bolaget är svenskt, har gått en lång knagglig väg och har landat väldigt bra, säger Emil Billbäck utan att kommentera frågan närmare.

Bonesupport startade som ett forskningsföretag av professor Lars Lidgren vid Lunds universitet. De största ägarna är institutioner som fondbolag, AP-fonderna och internationella kapitalförvaltare. De personnamn som dyker upp i ägarlistan är Erik Selin med 2,13 procent av kapitalet, i dagsläget värt nästan 800 Mkr, Emil Billbäck med 0,8 procent samt Martin Gren med 0,6 procent. Lars Lidgren finns kvar med 0,3 procent.

Elisabet Ottosson

Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.