Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.
Bonesupport började gå med vinst förra året efter tjugo år som bolag och sju år på börsen. Årets första halvår var vinsten nära 78 Mkr vid en nettoomsättning på 404 Mkr, varav Nordamerika-segmentet stod för merparten.
Patentportföljen säkrar produkterna på marknaden i tio år till och aktiemarknadens förväntningar är extrema. Aktien har på tre år gått från 50 kronor till 325 kronor och börsvärdet är i dag nästan 22 miljarder kronor.
– Vi är i absoluta början av vår tillväxtfas. Tillväxten blir över 50 procent i år. Mest drivs den av Cerament G och Nordamerika där vi bara har börjat, säger Emil Billbäck.
Bolaget har tre produktvarianter som injiceras vid skelettskador och stimulerar bentillväxt. De ersätter bentransplantation och förbättrar livskvaliteten för patienter. Två av dem innehåller antibiotika.
Det är försäljningen av Cerament G som har rusat sedan den lanserades i Nordamerika för knappt två år sedan. Den är det enda marknadsgodkända bensubstitutet i USA som innehåller antibiotika, och utgjorde under andra kvartalet i år nära hälften av Bonesupports försäljning av alla produkter i hela världen.
– Fördelen med lokal antibiotikabehandling är att man kan ge en mycket högre dos på det ställe där det behövs. Om man vill uppnå samma dos genom att ge antibiotika som tablett, som sprids i hela kroppen, skulle den höga dosen kunna ge organskador, förklarar Emil Billbäck.
För att även erbjuda en alternativ antibiotika ska bolaget lämna in en ansökan till FDA för marknadsgodkännande för Cerament V som innehåller ett annat antibiotikum än Cerament G, och planerar för lansering under 2025.
Bonesupport satsar också på en ny indikation, behandling av ryggradsskador. I USA är den marknaden potentiellt dubbelt så stor – 750 000 ryggradsoperationer utförs årligen – än den som bolaget satsar på nu som är behandling av skelettskador på armar och ben.
– Vi tittar mycket på området ryggrad. Cerament G smälter ihop två kotor som ett alternativ till att utföra steloperation. Produkten ska komma på marknaden om 1,5 år. Vi har väldigt god benbyggningsförmåga och har redan fått registreringsgodkännande av FDA, men vill själva genomföra fler applikationsstudier före lansering, säger Emil Billbäck.
Bolaget planerar även för den asiatiska marknaden.
– Vi tittar på en framtida marknadsintroduktion i Japan som är en väldigt intressant marknad. Om vi får produkten godkänd där kan vi använda registreringsmaterialet även i Kina och Sydkorea.
Är Bonesupport en uppköpskandidat för en farmajätte?
– Vi märker ett stort intresse från läkare, men också från hela industrin, eftersom vi har en unik produkt som fungerar. Vi är stolta över att bolaget är svenskt, har gått en lång knagglig väg och har landat väldigt bra, säger Emil Billbäck utan att kommentera frågan närmare.
Bonesupport startade som ett forskningsföretag av professor Lars Lidgren vid Lunds universitet. De största ägarna är institutioner som fondbolag, AP-fonderna och internationella kapitalförvaltare. De personnamn som dyker upp i ägarlistan är Erik Selin med 2,13 procent av kapitalet, i dagsläget värt nästan 800 Mkr, Emil Billbäck med 0,8 procent samt Martin Gren med 0,6 procent. Lars Lidgren finns kvar med 0,3 procent.
Elisabet Ottosson