Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.
Tord Wingren har varit den beslutsfattare som haft flest förtroendeuppdrag bland Lunds teknikbolag och bland annat varit platschef för Huawei. Han ingick i den grupp på Ericsson som uppfann Bluetooth. 2017 lämnade han dock alla tunga uppdrag, mer om det längre ned.
I dag får bolaget Brainlit, som han grundat, hans fulla fokus, utöver ett styrelseuppdrag i Lundabolaget Cell Invent, ett forskningsbolag inom behandling mot Alzheimer.
Brainlit utvecklar belysningssystem som kan anpassas efter dygnsrytmen och har dagsljusliknande kvaliteter.
Bland storägarna finns entreprenören Gustaf Ramel, Dan Olofssons Danir och ett par av Sinch-grundarna med bland andra Björn Zethraeus. Tord Wingren står också själv på ägarlistan och har numera titlarna vice-vd och platschef.
Men Brainlit får inom kort en ny storägare. En än så länge anonym amerikansk fond går in med pengar i en runda, där också de befintliga ägarna deltar.
Totalt rör det sig upp emot 60 miljoner kronor i första omgången. Den ska följas av en andra omgång som Tord Wingren inte vill uppge storleken på.
– Tonvikten är väldigt tydlig att de här pengarna ska användas på att stärka säljorganisationen, säger han till Rapidus.
I våras lanserade Brainlit ett samarbete med Ecophon i Hyllinge.
– Vi har samma värdebudskap till kunderna. De säljer akustik för att skapa hälsosamma inomhusmiljöer, vi säljer hälsosam belysning.
Samarbetet är en av anledningarna till att rundan behövs. Primärt blickar bolaget mot Storbritannien och de nordiska länderna.
– Ecophon finns i nästan alla europeiska länder men vi får börja med ett par länder. Vi måste också gå från små till lite större projekt och det är inte alltid så lätt för ett litet företag.
Brainlits belysningsteknik imiterar dagsljusets variation men kan också anpassas efter individuella behov. En ny internationell standard för arkitekter och konsulter när det gäller ljusets hälsoeffekter öppnar för ett potentiellt genombrott.
– Nu finns det en stor global enighet kring att man behöver dynamiskt ljus inomhus för att vi ska må bra. Vi behöver inte i varje kundmöte svara på ”men är detta bevisat?”
Den andra generationen av bolagets produkter är inte längre dyrare än ”traditionell” belysning, hävdar Tord Wingren. Installation och drift är mer flexibelt och billigare.
– Det vi kallar ljusrecept ser till att belysningssystemet ger rätt ljus vid rätt tidpunkt på rätt plats för avsedd aktivitet. Det är unikt och patenterat.
Tekniken används i prestationshöjande syfte inom proffsidrotten, bland annat av sex stycken lag i den engelska Premier League-fotbollen.
– Vi har också lyckats väldigt bra inom sporten i USA. De ser effekten av bättre sömnkvalitet. Eller om du har en sen kvällsmatch och inte vill känna dig trött. Då får du ett vitt ljus med mer blått innehåll, som trycker ner melatoninproduktionen, så får du bättre förutsättningar. Vi hjälper också med att begränsa jetlag vid längre resor.
Utöver idrotten fokuserar Brainlit på vård och omsorg samt kontors- och utbildningslokaler. Visionen är att i framtiden bli ett renodlat mjukvarubolag. På sikt vill Tord Wingren se samarbeten med stora tillverkare av ljuskällor.
– Det är viktigt för oss att vi kan leverera hårdvaran när det inte finns alternativ, men vi ser oss ju mer som en systemleverantör än en komponentleverantör.
Det finns inga konkreta planer på börsnotering eller annan exit.
– Men vi får väl höra vad den nya fonden tänker kring det också.
När går ni med vinst?
– Vår kostnadsmassa är inte så stor och vi ser stora möjligheter att skala vår nuvarande lösning. Jag skulle vara förvånad om vi inte tjänar pengar om 18 månader.
Orsaken till att Tord Wingren lämnade alla förtroendeuppdrag 2017 var att han dömdes för insiderbrott i Fingerprint Cards, som innebar fem års näringsförbud. Han är dock obenägen att prata om det och konstaterar bara att han anser att domen var felaktig och att det begicks rättegångsfel. Vad han gärna pratar om är däremot främjande av entreprenörskap.
– Så småningom kommer det en bok. Jag är 63 och när jag fyller 65 ska den finnas framme. Den är påbörjad.
Ola Nilsson