torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Han vill tjäna pengar på patientdata

|  
|  

Serieentreprenören Bert Junno startar nytt igen. Denna gång heter bolaget Minemed AI som ska köpa och sälja patientdata. Men det finns många hinder för den affärsidén.

Malmöbaserade bolaget Minemed AI börjar med att erbjuda AI-baserade tjänster för att utvärdera stora datamängder inom sjukvård och forskning.

– Vi ser patientdatafrågan som en affärsmöjlighet och inte ett problem. Vi har utvecklat en maskin som kan hantera stora volymer av data, även scannade dokument. Mjukvaran ska användas för att utvärdera och se trender i patientmaterial, sådant som är svårt att se i en stor informationsmängd, säger bolagets grundare Bert Junno.

Han har tidigare varit med och startat eller varit aktiv i bland andra Aptahem, Gabather och Cyxone.

Minemeds affärsmodellen bygger på licensiering.

– Vi licensierar in data från patienter och sjukhus och licensierar ut informationen till exempelvis sjukhus, forskare och läkemedelsbolag. De som kan betala för detta är läkemedelsbolagen, säger han.

Detta är tänkt att vara ett verktyg för att data ska bli mer tillgängliga och att bland annat läkare därmed ska kunna arbeta effektivare. 

De marknader han siktar på finns i Afrika och Asien eftersom reglerna kring patienternas rättigheter kring sin data kommit längre där än i Sverige som har reglerat patientdata hårt med syftet att värna om den personliga integriteten. 

– Minemed startades i år men vi har arbetat på tekniken under en längre tid och har redan en bra databank och flera användare, säger Bert Junno.

Elisabet Ottosson

Serieentreprenören Bert Junno startar nytt igen. Denna gång heter bolaget Minemed AI som ska köpa och sälja patientdata. Men det finns många hinder för den affärsidén.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.