onsdag 20 november 2024

inloggad som

Mer EU-pengar till skånska aktörer

|  
|  

Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

EU satsar 116 miljoner euro, över 1,3 miljarder kronor, under perioden 2023-2025.

– Utnämningen öppnar nya dörrar för fler skånska aktörer än i dag, som nu bland annat kan söka finansiering via EU:s satsningar European Innovation Ecosystems och Interregional Innovation Investments Instrument, säger Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör vid Region Skåne. Hon fortsätter:

– Det blir enklare för skånska företag, sjukhus och universitet att hitta aktörer i andra europeiska regioner som kompletterar oss. Vi kan också exempelvis lättare identifiera var lämpliga testmiljöer finns och starta aktiviteter som leder till att företag och kunder hittar varandra.

Skåne har fått utnämningen tillsammans med sex andra svenska regioner efter att ha skickat in en ansökan i samband med en EU-utlysning. EU har valt ut regionerna baserat på hur väl utvecklad deras forsknings- och innovationspolitik är. 

– Där har vi kommit långt i och med samarbetet inom FIRS. Nu ska vi se till att Skåne blir en stark innovationskraft i EU, säger Anna Pettersson.

Inom FIRS, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, fokuserar aktörer från offentlig sektor, akademi och näringsliv på att tillsammans utveckla områden där Skåne bedöms ha störst tillväxtpotential. De prioriterade områdena är: avancerade material och tillverkningsindustri, ESS, MAX IV och innovationssystemet Science Village, life science och hälsa, livsmedel, smarta hållbara städer samt digital hårdvara och mjukvarulösningar.

Elisabet Ottosson

Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.