måndag 16 september 2024

inloggad som

Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

|  
|  

Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

Lundaföretagets bedövningsutrustning för behandling av åderbråck, som ska minska smärtan för patienterna och ge effektivare behandlingsprocess, har under året gått från prototyp till produkt.

– Inom kort har vi de första exemplaren av vår slutgiltiga design som är anpassad till massproduktion. Nu söker vi 25 miljoner kronor för att kunna göra de tester och kliniska studier, det som krävs för att vi ska få det här regulatoriska godkännandet, säger vd Cathrin Johansson.

Den nya rundan ska stängas senast vid årsskiftet, även om Cathrin Johansson hoppas att det blir tidigare än så.

– Vi har precis börjat sondera intresset, både med befintliga och nya investerare. Det är family offices och andra high net value-personer, och så pratar vi med ett par fonder också.

Medvasc tog tidigare i år in fem miljoner kronor i en bryggfinansieringsrunda. Pengarna kom då från den befintliga ägarkretsen som inkluderar life science-profiler som Life Science Invest Gamma, huvudägaren Michael Åkesson och investeringsbolaget Carta Humana. Även LU Holding och Cathrin Johansson själv finns på ägarlistan.

Nu väntar så kallade bänktester av produkten och en mindre klinisk studie, vilket ska ligga till grund för ett marknadsgodkännande från amerikanska FDA.

– De här 25 miljonerna räknar vi med ska räcka 18 månader. Det tar oss då till regulatoriskt godkännande i USA plus investeringar i regulatoriskt godkännande i EU. Det kommer vi nog inte att hinna få, men vi kommer att kunna förbereda allting för EU-marknaden också.

Den nya rundan blir dock inte den sista.

– Så snart vi har godkännandet i USA är det marknadslansering som gäller. Då kommer vi att behöva en ny investeringsrunda. Ett marknadsgodkännande är ju den absolut viktigaste milstolpen för oss.

Medvasc och Cathrin Johansson gästade Rapidus podd Lejonkulan i september förra året och hon erkänner att den regulatoriska processen dragit ut längre på tiden än vad hon trodde då. Men hon tror fortfarande på en lansering under 2025.

Överst på önskelistan står ett samarbete med globala jätten Medtronic.

– De är världsledande på behandlingskatetrar för åderbrock. Det passar bra ihop med vår bedövningskateter. Så länge de har ett intresse vill vi jättegärna utforska det, men annars får vi ta den till marknaden själva via någon annan tillverkare eller distributör.

Ola Nilsson

Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad