måndag 16 september 2024

inloggad som

Miljarder i Medeonbolagen

|  
|  

Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

Forskningsparken Medeon i Malmö arbetar uteslutande med bolag som är verksamma inom life science. Förra året visade de 15 största Medeonbolagen upp en rekordomsättning på över 3,7 miljarder kronor. Av den summan står Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, för 2,3 miljarder.

– Sett till omsättning är Swedencare störst av våra bolag. Men samtliga av våra 15 största bolag går bra och befinner sig i tillväxt och de flesta är vinstdrivande, säger Medeons vd Ulf G Andersson.

Han menar att fjolårets rekordomsättning tyder på tre saker.

– Det visar att Medeon är en välfungerande miljö, det visar att det finns mycket kraft i branschen och regionen och det visar att life science är en långsiktig bransch som tar tid att bygga upp.

Totalt finns det cirka 60 bolag inom Medeon. Många av dessa är startups med finansieringsbehov som inte omsätter en krona och flera av bolagen faller med tiden bort för att ersättas av nya.

Men det finns flera framgångssagor. Några bolag som det gått bra för och som är sprungna ur Medeon är exempelvis diabetsbolaget Rubin Medical, läkemedelsföretag Galerica och Humanus dental, som bland annat arbetar med tandimplantat, protetik och kirurgi.

– Dessa bolag är bara några av flera framgångsrika bolag som kommit ur Medeon. Det blir en positiv signal som ger råg i ryggen, säger Ulf G Andersson.

Medeons vision är att vara den mest attraktiva miljön vid etablering eller nystart inom life science i regionen som omfattar Malmö, Skåne, Medicon Valley och Storköpenhamn. Forskningsparken är strategiskt placerad vid köpcentret Mobilia, i direkt anslutning till sjukhusområdet och Skånes universitetssjukhus.

Region Skåne behöver nya byggnader för vård på södra sjukhusområdet i Malmö. Samtidigt vill Medeon, tillsammans med flera andra, utveckla sina verksamheter i området. Därför har Malmö stad tagit fram ett planprogram som tar ett helhetsgrepp om utvecklingen av området som heter västra Flensburg.

Planprogrammet godkändes av stadsbyggnadsnämnden i april och ska nu till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för godkännande. Går förslaget igenom kan Medeon växa med tiotusentals kvadratmeter.

– Det här ger goda expansionsmöjligheter. Planmässigt är det definierat hur Medeon och våra bolag ska expandera. Det här ligger inom ramen för det som kallas Health Innovation District och som ska intensifiera samverkansmöjligheterna i området. Detta begrepp samt de konkreta byggplanerna ska skapas under åren framöver, säger Ulf G Andersson.

Medeon hette tidigare Ideon-Malmö och har ursprungligen koppling till Ideon i Lund. Medeon tillkom 1985 och firar alltså 40-årsjubileum nästa år. Medeons ägare är Malmö Stad och fastighetsbolaget Wihlborgs.

Martin Linderoth

Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad