måndag 16 september 2024

inloggad som

Spotlight hoppas på räntesänkning

|  
|  

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

Spotlight Group minskade omsättningen något till 39,3 miljoner kronor och rörelseresultatet landade strax under nollstrecket under årets andra kvartal. I rapporten syns att tidigare besparingar har effekt. Under årets sex första månader uppgår Spotlight Groups rörelsekostnader till 68,6 Mkr jämfört med 80,3 Mkr under jämförelseperioden.

– I grund och botten följer vi den plan som vi har tagit upp och fokuserar på kärnverksamheterna, och vi har gjort det bra. Nu har vi kontroll på kostnadssidan, men intäkterna är fortsatt svagare och självklart vill vi tjäna pengar, säger Peter Gönczi.

Tidigare i år sålde Spotlight Group kommunikationsbolaget Shark Communication och dotterbolaget Placing Corporate Finance, med tillstånd för att bedriva värdepappersrörelse. Innan dess hade dotterbolaget Kalqyl lagts ner efter att verksamheten flyttats in i koncernbolaget Finreg Solutions. Koncernen har även sålt sitt innehav i danska Sea House Capital.

Koncernen utgörs nu av koncernmodern Spotlight Group samt dotterbolagen Spotlight Stockmarket, Sedermera Corporate Finance, Nordic Issuing, Finreg Solutions och den legala rådgivaren Markets & Corporate Law Nordic, MCL.

Men även den sistnämnda verksamheten har blivit ett huvudbry för Peter Gönczi. MCL:s nettoomsättning minskade med 49 procent under årets andra kvartal. Intäkterna från MCL kommer huvudsakligen från juridisk rådgivning kopplat till börs- och bolagsrätt. Till följd av rådande har marknadsklimat har man nu beslutat att lägga bolagsrättsdelen av MCL vilande, men man kommer att fortsätta att driva verksamhet inom GRC (Governance, Risk management och Compliance). Förändringen medför att segmentet Markets & Corporate Law kommer att utgå från och med kommande kvartal.

Trots det tuffa klimatet ser Peter Gönczi med tillförsikt på helåret. En del i detta är de förmodade räntesänkningarna, varav en väntas komma imorgon, 20 augusti.

– Givetvis spelar räntesänkningarna roll i det segment vi verkar i och de kommer ha en påverkan på oss. Vi har valt att inte guida i ett helårsresultat. Marknaden präglas fortfarande av ett utmanande klimat, men vi bedömer att andra halvåret 2024 kommer bli bättre än det första, säger Gönczi.

Dagens rapport ledde till ett aktietapp på nästan 6 procent under förmiddagen och Spotlight Group har i dag ett börsvärde på drygt 132 Mkr. Koncernens ordförande är den som har kallats Sveriges snålaste man, tillika spargurun Günther Mårder.

Martin Linderoth

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!