måndag 16 september 2024

inloggad som

Återbruksbolaget lämnar Staffanstorp

|  
|  

Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.

GIAB:s affärsidé är att köpa skadat gods från försäkringsärenden och returer från övrig handel och sälja det vidare för återbruk.

GIAB minskar omsättningen som landar på 32,8 miljoner kronor under årets andra kvartal. Rörelseresultatet uppgår till minus 3,5 Mkr. Som Rapidus tidigare skrivit har GIAB initierat flera besparingsprogram som innefattar omstrukturering av affärsområdet för returer, Re:Commerce, samt en generell översyn av de totala rörelsekostnaderna.

Christer Persson, vd Godsinlösen

– Kvartalet är enligt våra förväntningar. Vi visar fortfarande en del röda siffror, men det här är första gången jag vågar säga att vår affär nu är skalbar. Sedan våren 2023 har vi genomfört tre individuella kostnadsbesparingsprogram, totalt omfattande en årlig besparing om 35-37 miljoner, säger GIABs vd Christer Persson.

Antalet heltidsanställda har minskat från 80 till 55 personer, primärt kopplat till affärsområdet Re:Commerce, men också till generella effektiviseringar och besparingar.

GIAB består av de tre affärsområdena Insurance, Consulting och Re:Commerce. Det är framförallt det sistnämnda som har varit en pina för bolaget. Men Christer Persson är hoppfull.

– Vi har under det andra kvartalet sett en ökad försäljning med 22 procent inom Re:Commerce, i kombination med en väsentligt ökad bruttomarginal med 18 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Försäljningsökningen är kopplad till ett omfattande försäkringsärende där GIAB köpt ut skadade inventarier från en butiksbrand och sålt de vidare primärt via e-handel, men också en konsekvens av det fortsatta arbetet att förbättra vårt kunderbjudande. Överlag har vi nu kostnaderna under kontroll, säger han.
Trots kostnadskontrollen säger Christer Persson att en kapitalinjektion är nödvändig inom kort.

– Självklart står likviditeten högt på agendan, och då pratar vi om någon form av finansiering. Om det är i form av bank eller ägartillskott vet jag inte, men någon form av kapitaltillskott kommer att behövas inom de kommande månaderna. Inte enbart för att täcka skulder, men också för att investera i vår verksamhet.

Samtidigt väljer det Staffanstorpsbaserade bolaget att lämna just Staffanstorp. Anledningen är att GIAB vill flytta till mer moderna och ändamålsenliga lokaler i Malmö.

– Flytten kommer att ske under nästa kvartal. Vi har också sagt upp vår lager- och logistikenhet i Stockholm per den sista december i år. Framtida etablering i Stockholm utvärderas och beslut kommer att tas under det tredje kvartalet i år, säger Christer Persson.

GIAB startades 2012 med idén om cirkulär skadereglering kopplat till försäkringsbranschen. Bolaget tar in och tar tillvara skadat gods och har utvecklats till en fullskaligt cirkulär affärsmodell. Nya tjänster har tagits fram inom exempelvis retur och reklamationshantering för e-handel samt konsultverksamhet inom digitalisering och cirkulära affärsmodeller.

Dagens kvartalsrapport fick aktien att sjunka runt sju procent på förmiddagen. GIAB noterades på First North i juli 2021 och sedan dess har börsvärdet, som i skrivande stund ligger på drygt 10,5 Mkr, rasat med över 95 procent.

Martin Linderoth

Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

    Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Ny vd för Malmö Citysamverkan

    Eva Loubani blir ny vd i Malmö Citysamverkan i mitten av juli. Hon kommer närmast från bemanningsjätten Randstad och utlovar nya samverkansmodeller.

  • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

    Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

  • Pej blickar utanför Skandinavien

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

  • Gängkriminalitet dämpar exporten

    Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.

  • Ljus i tunneln för prylkedjan

    Kjell Group, Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.