torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Återbruksbolaget lämnar Staffanstorp

|  
|  

Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.

GIAB:s affärsidé är att köpa skadat gods från försäkringsärenden och returer från övrig handel och sälja det vidare för återbruk.

GIAB minskar omsättningen som landar på 32,8 miljoner kronor under årets andra kvartal. Rörelseresultatet uppgår till minus 3,5 Mkr. Som Rapidus tidigare skrivit har GIAB initierat flera besparingsprogram som innefattar omstrukturering av affärsområdet för returer, Re:Commerce, samt en generell översyn av de totala rörelsekostnaderna.

Christer Persson, vd Godsinlösen

– Kvartalet är enligt våra förväntningar. Vi visar fortfarande en del röda siffror, men det här är första gången jag vågar säga att vår affär nu är skalbar. Sedan våren 2023 har vi genomfört tre individuella kostnadsbesparingsprogram, totalt omfattande en årlig besparing om 35-37 miljoner, säger GIABs vd Christer Persson.

Antalet heltidsanställda har minskat från 80 till 55 personer, primärt kopplat till affärsområdet Re:Commerce, men också till generella effektiviseringar och besparingar.

GIAB består av de tre affärsområdena Insurance, Consulting och Re:Commerce. Det är framförallt det sistnämnda som har varit en pina för bolaget. Men Christer Persson är hoppfull.

– Vi har under det andra kvartalet sett en ökad försäljning med 22 procent inom Re:Commerce, i kombination med en väsentligt ökad bruttomarginal med 18 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Försäljningsökningen är kopplad till ett omfattande försäkringsärende där GIAB köpt ut skadade inventarier från en butiksbrand och sålt de vidare primärt via e-handel, men också en konsekvens av det fortsatta arbetet att förbättra vårt kunderbjudande. Överlag har vi nu kostnaderna under kontroll, säger han.
Trots kostnadskontrollen säger Christer Persson att en kapitalinjektion är nödvändig inom kort.

– Självklart står likviditeten högt på agendan, och då pratar vi om någon form av finansiering. Om det är i form av bank eller ägartillskott vet jag inte, men någon form av kapitaltillskott kommer att behövas inom de kommande månaderna. Inte enbart för att täcka skulder, men också för att investera i vår verksamhet.

Samtidigt väljer det Staffanstorpsbaserade bolaget att lämna just Staffanstorp. Anledningen är att GIAB vill flytta till mer moderna och ändamålsenliga lokaler i Malmö.

– Flytten kommer att ske under nästa kvartal. Vi har också sagt upp vår lager- och logistikenhet i Stockholm per den sista december i år. Framtida etablering i Stockholm utvärderas och beslut kommer att tas under det tredje kvartalet i år, säger Christer Persson.

GIAB startades 2012 med idén om cirkulär skadereglering kopplat till försäkringsbranschen. Bolaget tar in och tar tillvara skadat gods och har utvecklats till en fullskaligt cirkulär affärsmodell. Nya tjänster har tagits fram inom exempelvis retur och reklamationshantering för e-handel samt konsultverksamhet inom digitalisering och cirkulära affärsmodeller.

Dagens kvartalsrapport fick aktien att sjunka runt sju procent på förmiddagen. GIAB noterades på First North i juli 2021 och sedan dess har börsvärdet, som i skrivande stund ligger på drygt 10,5 Mkr, rasat med över 95 procent.

Martin Linderoth

Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • Restaurangerna kvar i tunneln

    Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.

  • Kjell faller på nyemission

    Kjell Group, moderbolag till elektronikkedjan Kjell & Company med huvudkontor i Malmö, aviserar en nyemission på 200 Mkr. En del ska gå till investeringar, men aktien faller.