måndag 16 september 2024

inloggad som

Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

|  
|  

Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

Tidigare har det funnits satsningar för att militära innovationer ska kunna få civila tillämpningar. 

– Det här är första gången som Försvarsmakten och Vinnova tillsammans ska bygga upp ett civil-militärt innovationsprogram. Syftet är att öka förutsättningarna för att ny och banbrytande civil teknik ska kunna användas och göra nytta inom försvarssektorn. Det är en del av en ny strategisk inriktning för försvarsinnovation som regeringen lanserade tidigare i år, säger Vinnovas kontaktperson Josefin van der Meer.

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, vars uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Den totala budgeten för det civil-militära regeringsuppdraget för 2024 är totalt 60 Mkr som ska fördelas mellan olika insatser med bland annat tre öppna utlysningar, där två är öppna för näringslivet och omfattar cirka 50 Mkr. 

Den tredje utlysningen handlar om att skapa en nationell infrastruktur av organisationer med nätverk, resurser och kompetenser för att åstadkomma ett effektivt samspel mellan civila och försvarsorienterade innovationsmiljöer samt försvarsmyndigheterna.

Utlysningen “Acceleration av civil-militära innovationer” riktar sig enbart till företag. Totalt kommer upp till 15 företag, företrädesvis startups och små till medelstora företag, att beviljas cirka 1,3 Mkr per projekt, där 0,25 Mkr ska gå till att få en plats på en svensk accelerator som påminner om Natos accelerator Diana.

– Beviljade projekt kommer utöver bidraget att få delta i ett sex månaders skräddarsytt acceleratorprogram med affärs- och kompetenshöjande aktiviteter för att lära sig navigera i och möta den militära marknadens behov, säger Josefin van der Meer.

Exempel på projekt finns inom sensorer för övervakning, rymdbaserade system för navigering, hälsoövervakning, säkra lösningar för informationsdelning och virtuell teknik som AR för träningsändamål. 

Den andra utlysningen som också riktar sig till företag är “Samverkansprojekt för civil-militära synergier”. Här riktar man sig till konsortier bestående av minst två aktörer där företag, universitet, högskola, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer kan ingå. 

Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Alla deltagande parter kan vara företag. Med verksam inom försvarsområdet menas bolag som har en befintlig kundkrets inom försvars- och säkerhetsområdet. För samverkansprojekten finns runt 30 Mkr i potten. Projekten kan handla om exempelvis AI, nya material, bioteknik och energi.

Regeringens innovationssatsning på civil-militära synergier som hanteras av Vinnova och Försvarsmakten ska pågå i minst tre år.

Elisabet Ottosson

Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad