måndag 27 januari 2025

inloggad som

Drömsiffror i Tepe

En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

Rapidus rapporterade vid den här tiden i fjol om Tepes fina siffror 2022. Då hade omsättningen just passerat 1 miljard kronor och lönsamheten var lysande. Nu ser det ännu bättre ut på alla punkter.

Enligt årsredovisningen för 2023 som Rapidus beställt från Bolagsverket har försäljningen ökat med 16 procent till 1,258 miljarder kronor. Bruttoresultatet var 950 Mkr. När vi kommer ned till resultat efter finansiella poster står det 502 Mkr, vilket nästan var en fördubbling mot året innan.

Är detta fantasisiffror för att tillverka tandborstar? Ja till viss del är det det, här finns extraordinära poster som pumpar upp siffrorna. Men Tepe är även med vissa poster borträknade ett fenomenalt lönsamt bolag.

En av dessa poster är handel med värdepapper. I Tepes balansräkning finns en post med värdepapper upptagen till 698 Mkr vilket uppges vara marknadsvärde. Medan förvaltningen av dessa gav ett rejält minus år 2022 blev det under 2023 ett plus på 124 Mkr som går rakt in i resultaträkningen.

Vd Hanna Hageberg Hammar förklarar:

– Vi förvaltar delar av bolagets överlikviditet med handel i värdepapper. Det ger ett stort genomslag i siffrorna för 2023, och för jämförelsen med året innan eftersom vi gjorde en stor nedskrivning 2022 då börsen gick ned, säger hon och fortsätter:

– Om vi tittar på det operativa resultatet har vi en marginal omkring 28 procent. Det är fortfarande väldigt bra och det är där vi vill vara, med målet om en omsättningstillväxt på cirka 10 procent per år.

Hon pekar även på att Tepe haft en rejäl valutamedvind det senaste året. Omsättningstillväxten var 9 procent i fast valuta, alltså nästan hälften av det som redovisas. Men det är fortfarande nära tillväxtmålet.

Finansiellt är Tepe är som en annan planet jämfört med många andra bolag, till exempel de som ägs av riskkapitalbolag som jobbar med hävstång från skuldsättning. Tepe har inga lån.

– Ja, det hade nog sett annorlunda ut med en annan typ av ägare. Men här tänker styrelsen i långsiktighet och förmåga att klara av tuffa tider och att ta stora investeringar. Vi investerar 10 procent av omsättningen varje år, säger Hanna Hageberg Hammar.

Tepe har försäljning i 80 länder, varav 20 där försäljningen sker genom egna dotterbolag, resten går via återförsäljare. Den fortsatta tillväxten handlar om att fördjupa marknadsnärvaron i de befintliga länderna. Storsäljaren är mellanrumsborstarna och här spelar marknadskanalerna en stor roll. Tillväxteresan har hittills främst skett genom tandkliniker som rekommenderar borstarna, men Tepe riktar sig allt mer direkt mot konsumenten genom dagligvaruhandeln och ehandel.

– Vi investerar också i det vi kallar kemisidan. 2021 köpte vi bolaget Proxident som säljer tandkräm och produkter mot muntorrhet. Vi har nu börjat sälja de produkterna under eget varumärke i flera länder. Där tror vi på en stor tillväxt framöver.

Tepe har totalt 450 anställda, varav cirka 300 jobbar i Malmö där också all tillverkning sker.

– Vi har ingen ambition att tillverka någon annanstans. Vi investerar i effektivitet och automation i fabriken i Fosie, säger Hanna Hageberg Hammar.

Smolken i Joel Eklunds glädjebägare är resultatet från familjens investeringsbolag Fosielund. Här var resultatet före skatt en förlust på 416 Mkr. Huvudorsaken är konkursen i cykelhjälmsföretaget Hövding.

”Det helägda dotterbolaget Hövding Sverige AB försattes i konkurs i december (2023, red). Detta har medfört en nedskrivning av aktier i moderbolaget samt nedskrivning av goodwill i koncernen. Bolaget har i sin helhet avkonsoliderats och medfört en tillkommande kostnad på 192 Mkr som framgår av koncernens resultaträkning”, skriver Fosielund i rapporten.

Fosielundkoncernen redovisar ett värdepappersinnehav per den sista december 2023 på 431 Mkr. De totala tillgångarna tas dock upp till 1,2 miljarder där en större del är anläggningstillgångar, såsom byggnader och mark. Koncernen tar i balansräkningen upp ”övriga skulder” på 723 Mkr.

Joel Eklund har inte gått att nå för en kommentar.

Gunnar Wrede

En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.