måndag 16 september 2024

inloggad som

Hänt i vecka 31

|  , ,

Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer i Spanien med ytterligare med ett förvärv.

Det är det spanska luftkonditioneringsföretaget GIA Group som Beijer Ref köper. Affären handlar om 75 procent av aktierna, med option att förvärva resten.

Priset uppges inte men GIA omsatte 1,1 miljarder kronor förra året, med ”god lönsamhet” som det uttrycks i ett pressmeddelande. GIA är en av Spaniens största distributörer av luftkonditioneringsutrustning med flera egna varumärken. GIA Group har sitt huvudkontor i Barcelona och sysselsätter cirka 100 personer. Bolaget kommer att fortsätta att bedriva sin verksamhet under eget varumärke.

”Förvärvet förväntas ha en mindre positiv inverkan på koncernens resultat. Förvärvet ligger i linje med vår övergripande förvärvsstrategi och ger oss tillgång till flera starka varumärken i södra Europa”, skriver vd Christopher Norbye i pressmeddelandet.

Bygg- och arkitektdigitaliseringsbolaget BIM Object är grovt förenklat en webbshop för byggmaterial och inredningar. Bolaget trotsar den bistra byggkonjunkturen och ökade sin orderingång, som när det gäller digitala produkter kallas Annual Recurring Revenue, ARR, med 8 procent till 138 Mkr i det andra kvartalet. Den faktiska försäljningen ökade med 6 procent till 42 Mkr. Bolaget gör dock fortfarande en rörelseförlust som stannade på minus 7,2 Mkr.

Vd Martin Lind skriver i rapporten att en rad miljödirektiv som väntas i EU kommer att gynna företaget i samband med ökade krav på transparens och spårbarhet i byggkedjan.

Rapporten gav den First North-noterade aktien en viss uppgång. Det senaste året har aktien stigit med över 40 procent.

USWE Sports, som säljer ryggsäckar för sportutövande, hade ett motigt kvartal. Omsättningen minskade med 2 procent till 26 Mkr och rörelseresultatet gick från plus 1 miljon till minus 3 miljoner kronor.

”Kvartalet var som förväntat utmanande. Vi har under längre tid jobbat med att skapa en stark efterfrågan hos konsument och vi har även under detta kvartal sett hur den utvecklas och växer. Lika fullt har vi inte genererat den försäljning som krävs för att leverera ett positivt resultat. Det som krävs är att utveckla försäljningen ytterligare”, skriver vd Jacob Westerberg.

Största ägare i USWE Sports med 24,8 procent av aktierna är Tepefamiljen med Joel Eklund och hans investmentbolag Fosielund Holding. Även Sten K Johnson-arvingarna i Tibia Konsult är stora ägare med över 11 procent. Aktien som är noterad på First North föll med 27 procent på rapporten.

Gunnar Wrede

Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.