tisdag 3 december 2024

inloggad som

Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

De senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

Västra Hamnen är en rådgivningsfirma som hjälper företag att finansiera sig, till exempel genom nyemissioner.

I sitt vd-ord i den senaste kvartalsrapporten konstaterar Oscar Ahlgren att Stockholmsbörsens index steg under andra kvartalet vilket var positivt mot bakgrund av den politiska osäkerheten under ett ”supervalår” med val till EU och i Storbritannien, nyval i Frankrike och valupptakt i USA.

Men de senaste dagarna har uppgången förbytts till fall på börsen. Stockholmsbörsens index har gått ner nära 7 procent på en vecka.

– Det bästa i vår bransch är små, stabila rörelser. Osäkerhet gör vårt arbete svårare. När börsen slår fram och tillbaka är det ett tecken på osäkerhet, och nu har osäkerheten ökat igen, säger Oscar Ahlgren samtidigt som han tillägger att han ”egentligen inte” är orolig.

Vad innebär börsnedgången för regionens mindre företag och deras möjligheter till finansiering?

– På året är börsen oförändrad. Man måste se det här på lite längre sikt. Det är för tidigt att säga att dessa dagars börsnedgång påverkat, men allt annat lika hade vi föredragit att det inte varit slagigt på börsen.

För det andra kvartalet redovisade Västra Hamnen en omsättning på 3,9 miljoner kronor, en minskning med 12 procent jämfört med samma kvartal förra året. Rörelseresultatet föll under nollstrecket och stannade på 0,6 miljoner kronor i förlust. Därmed fortsatte den negativa trenden från föregående kvartal.

– I vår bransch blir det slagigt mellan kvartalen beroende på i vilket kvartal transaktionerna hamnar. Det är supertrist, men så här blir det ibland. Jag är inte jättenervös.

Ola Nilsson

Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.