torsdag 5 september 2024

inloggad som

Ung börs-vd med miljardmål

|  
|  

Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

Inför årets EU-val talades det mycket om att göra valet sexigare för att locka fler väljare. Det gick sådär, valdeltagandet backade och nästan hälften av alla röstberättigade svenskar gick inte till valurnorna.

En som på liknande sätt försöker göra konsultbranschen sexigare är Filip Alexanderson, Solid X grundare och vd. Och enligt honom går det strålande att göra branschen het och attraktiv, för både konsulter och investerare. Bolagets affärsidé är att erbjuda sina konsulter höga löner, stor flexibilitet och många förmåner.

– Jag vill förändra en förlegad bransch som i mångt och mycket är tråkig, vi har gjort den sexigare. Med det menar jag att vi gynnar konsulterna, med 20-30 000 kronor extra betalt per månad jämfört med andra bolag. Något som leder till färre interna chefer och fler rekommendationer från konsulter som stannar kvar längre, säger Filip Alexanderson.

Enligt honom är en viktig aspekt i Solid X affärsmodell att bolaget har kapat väsentliga overheadkostnader, i form av exempelvis kontorslokalhyra och kostnader för gemenskapsaktiviteter. Totalt sett har Solid X samma nivå av kostnader som andra konsultbolag.

Det som dock skiljer Solid X från konkurrerande verksamheter är, enligt Filip Alexanderson, kostnadsfördelningen. Det överblivna kapitalet från de uteblivna overheadkostnaderna tillfaller konsulterna, vilket innebär att konsulterna erhåller högre arvode än vad konkurrerande verksamheter erbjuder utan att Solid X åtar sig högre kostnader.

Filip Alexanderson är med sina 33 år en av Skånes, och Sveriges, yngsta börs-vd:ar. Han driver Solid X som grundades 2001 och från början var ett konsultbolag med fokus på IT och digitalisering. Idag har Solid X fem dotterbolag, där samtliga verkar inom bemanningsbranschen. Koncernen har expanderat verksamheten till bland annat vårdsektorn och bolaget har cirka 200 konsulter som främst är verksamma i Norden.

– Som firma kan vi ta oss an många olika typer av problem. Där vi särskiljer oss främst är att vi lägger allt vårt fokus på konsulten. Detta innebär att vi erbjuder bättre arbetsförhållande i termer av kompensation och work-life balance, säger Filip Alexanderson.

När Rapidus träffar honom på bolagets kontor i centrala Malmö har Solid X precis fått utmärkelsen ”Årets unga företagare” av Företagarna Malmö. I oktober skickas Filip Alexanderson för att representera Skåne i den nationella finalen i Stockholms stadshus. Solid X har vunnit flera utmärkelser tidigare för viljan att förändra konsultbranschen.

– Vårt fokus på konsulten är det som lägger grunden till allt. Vi är verksamma i en bransch där vårt bolag endast är så framgångsrikt som våra konsulter är kunniga. Man kan tydligt se att vår strategi har gett avkastning i form av tillväxt. Seniora konsulter efterfrågar det vi kan erbjuda, en ny typ av affärsmodell i konsultbranschen.

Och med framgången kommer självförtroendet. Solid X finansiella mål innebär att bolaget ska upprätthålla en årlig nettoomsättningstillväxt om 50-100 procent på medellång sikt. På lång sikt ska Solid X passera en nettoomsättning på 1 miljard.

– Det är fullt rimliga mål. Tittar vi historiskt så speglar de nya målsättningarna den tillväxtresa som SolidX har genomgått sedan noteringen på Spotlight 2021.

SolidX ska fortsätta att växa såväl organiskt som genom strategiska företagsförvärv. Men vägen till miljarden är lång. Under helåret 2023/2024 låg bolagets nettoomsättning på drygt 119 miljoner kronor, en ökning med 18 procent jämfört med föregående år.

På kundlistan finns företag som Ikea, Spotify, Ericsson, Volvo, Alfa Laval, Klarna och Betsson. Solid X börsvärde ligger på cirka 108 miljoner kronor och majoriteten av aktierna ägs av insynspersoner, där den största ägaren är Filip Alexanderson med ett innehav på 84 procent av aktierna.

– Vår tillväxt är helt organisk, utan externt kapital, och vi växer fort. 350 procent på tre år som noterat bolag. Jag tror att vi kan passera en nettoomsättning på en miljard inom fem till tio år, säger Filip Alexanderson.

Martin Linderoth

Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.