måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljardavtalet sprack

|  
|  

Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

Det var i februari 2023 som Aqilion i Helsingborg meddelande att bolagets första licensaffär hade undertecknats med Merck. En förskottsbetalning på 110 miljoner kronor betalades för ett projekt i preklinisk fas mot inflammatoriska sjukdomar. Avtalet innehöll framtida milstolpsbetalningar på totalt 10 miljarder kronor.

Men nu meddelar Aqilion att ”under det gemensamma utvecklingsarbetet har data genererats som visat på ökade utmaningar med att utveckla ett läkemedel med rätt risk-nytta-profil. Merck kommer att återlämna alla rättigheter.”

Vd för Aqilion är Sarah Fredriksson som grundade det framgångsrika Genovis i Lund och är därför en startupstjärna i Skånes life science-industri. Kända investerare finns i Agilions ägarlista som Fårö Capital, Martin Gren, LMK och Rausingfamiljens family office Longbow Finance.

Merck-avtalet gjorde inte stjärnglansen mindre. Bakslaget är tungt.

– Det är så klart tråkigt, men detta är risker som finns i alla läkemedelsprojekt. Vi ger inte upp och vi har tre andra projekt i pipeline, säger Sarah Fredriksson.

Med uteblivna licenspengar ställs Aqilion i en ny finansiell situation. Men enligt Sarah Fredriksson låg det redan tidigare i planen att låta den kortsiktiga finansieringen gå via en nyemission eller en börsnotering.

– Vi hade ändå behövt göra en nyemission. Vi har ett annat projekt som ska in i fas 2 och för att finansiera det behöver vi mellan 150 och 250 Mkr i år eller början på nästa år, säger hon och utvecklar:

– Om det blir en nyemission utanför börsen eller en börsnotering beror på marknadsläget. Vi måste också bevisa att vi kan ta ett projekt till fas 2 med bra resultat. Ett bolag som har projekt i endast preklinisk fas anses ha för stor risk på börsen.

Aqilions affärsidé är annars att tänka kommersiellt från början, vilket betyder att företaget tar reda på de stora läkemedelsföretagens önskemål om kandidater att sätta i sin pipeline och därefter hitta projekt som passar att utlicensiera redan i preklinisk fas.

Gunnar Wrede

Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.