fredag 27 september 2024

inloggad som

Het sommar för skånska gamingbolag

Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

Spelstudion Massives ”Star Wars Outlaws” är givetvis en snackis och släpps i slutet av augusti. I den kommande storsatsningen får spelaren för första gången utforska öppna världar i Star Wars-miljö.

Men det är inte bara de stora speljättarna som släpper uppmärksammade spel under sommaren.

– Jag skulle säga att den stora releasen är ”Lorelei and the Laser Eyes” från tvåmansstudion Simogo. Deras spel brukar få lika mycket uppmärksamhet som de stora utvecklarna, säger Peter Lübeck, vd på branschorganisationen Game Habitat.

Även enmansbolaget Carry Castle från Malmö släpper snart ett nytt actionspel, releasedatum är inte satt ännu. Per Fornanders Carry Castle ligger bakom spel som Source of Madness, Zen Garden och Everything Must Fall.

Ett nyligen släppt mobilspel kommer från två av grundarna bakom succén Quizkampen. Den Malmöbaserade grundarduon gästade nyligen Lejonkulan, Rapidus podd som trycktestar affärsidéer, där de berättade om sitt nya spel ”Jordglobe”. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa ett spel för en bred målgrupp som vill mäta sin allmänbildning och få mer av den genom spelet.

Quizkampen drog in mer än 100 miljoner kronor i vinst innan grundarna sålde verksamheten för en ansenlig summa. Nu hoppas de att Jordglobe ska bli en lika stor succé.

– Den skånska spelbranschen mår verkligen bra. Den senaste tiden har det släppts flera stora spel och fler är på gång, säger Peter Lübeck.

De senast släppta siffrorna från Dataspelsbranschen, Sveriges intresseorganisation för spelföretag, visar att den svenska dataspelsbranschen omsätter drygt 86 miljarder kronor. För tio år sedan fanns det nitton spelstudior i Malmö, i dag är den siffran mer än fyrdubblad.

För att öka takten ytterligare har Game Habitat och inkubatorn Minc lanserat startup-programmet Haven. Minc ska bidra med affärssidan och Game Habitat med spelsidan.

– Det här är ett startup-program som ska få fler spelskapare att våga ta steget och starta egna företag. I september kör vi igång pilotversionen av programmet som löper fram till december, säger Peter Lübeck.

För att komma med i programmet måste det finnas en tydlig idé, en grund till ett team, ett starkt engagemang och en ambition att starta ett företag. Bolagen måste också komma från Malmöregionen, vilket har att göra med att Minc ägs av Malmö stad och finansieras av lokala skattemedel.

Martin Linderoth

Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.