torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

|  
|  

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

Familjeföretaget Bergendahls har varit synonymt med Citygross i många år. Men nu överger alltså den familjeägda koncernen dagligvaruhandeln. Axfoods tillträde väntas ske tidigast den 1 september i år.

I och med försäljningen får Bergendahls strax över 4 mdr i kassan. Koncernen ska fortsätta med retailverksamheten som inkluderar de butikskedjorna Eko, Glitter och Granit som tillsammans omsätter 3,5 mdr. Samtidigt ska Bergendahls bygga ut sitt family office med placeringsverksamhet.

– Först och främst ska vi få in köpeskillingen, men vi ser att framförallt Eko har stor expansionspotential. Vi är intresserade av rörelsedrivande bolag, men vi har inga konkreta förvärv på gång, säger Bergendahls vd Lars Ljungälv till Rapidus.

Eko är en lågprisvarukedja vars butiker tillsammans omsätter cirka 1,5 mdr.

Gällande placeringsverksamheten är de största innehaven i portföljen i dag i SLP, Doxa och vinproducenten och importören Viva Wine. Enligt ägardatabasen Holdings har Bergendahl har en bred aktieportfölj med ett totalt marknadsvärde på 770 Mkr.

– Vi har lite olika typer av bolag och aktieplaceringar och tittar aktivt på vad vi kan hitta som kan vara intressant för framtiden. Vi kommer att utöka placeringsverksamheten, men planen är absolut inte att lämna retail, säger Lars Ljungälv.

City Gross har 42 butiker och 2.800 medarbetare i södra och mellersta Sverige. Kedjan omsatte 9,1 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden till och med april i år.

Axfood är Sveriges största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln. Majoritetsägare i Axfood är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, genom det familjeägda bolaget Ax:son Johnson Antonia fam & company.

Martin Linderoth

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]