torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Industridesign vänder efter tuff vår

|  
|  

Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

– Det har varit ett märkligt halvår. Förr har det varit ett mönster att vi haft uppdragstoppar under konjunkturbottnar. Då har våra kunder haft tid att ägna sig åt nyutveckling. Men under våren har våra kunder avvaktat. Beslut på uppdrag har varit tagna, pengarna har funnits, ändå har kunderna valt att inte sätta i gång, säger Jonas Svennberg och fortsätter:

– Men nu har det äntligen lossnat. Det är svårt att säga exakt varför, men känslan är att det är räntesänkningar och löftena om fortsatta sänkningar som spelar en stor roll för våra kunder.

Zenits kundkrets består av välkända storföretag som till exempel Astra Zenca, Assa Abloy, Essity och Husqvarna.

Med förnyad framtidsoptimism har fem av Zenits 30 anställda valt att bli partner i företaget. Jonas Svennberg förklarar varför det är viktigt.

– Hittills har tre grundare och jag själv varit partner. Nu blir vi nio. Att vi vidgar den kretsen visar att vi är fler som vill och kan ta ansvar för försäljning och kundrelationer.

Han förklarar att industridesign inte är vad den har varit, det vill säga att sätta färg och form på saker. Han vill inte ens att verksamheten ska kallas industridesign.

– Traditionellt har industridesigners arbetat utifrån en specifikation från kunden. I dag har krav på hållbarhet och cirkularitet gjort att kunden behöver hjälp med att tänka om från grunden. Då blir våra tjänster så mycket mer än bara form och färg. Vi blir en strategisk partner som även hjälper till med själva specifikationen, säger han och fortsätter:

– När våra anställda är partner får de också en större auktoritet gentemot kunderna, inte bara i säljprocessen utan även i genomförandet. Det behövs eftersom kunderna nu behöver släppa iväg en del av sådant som de tidigare bestämt själva.

Zenit omsatte 34 Mkr under 2023 med nollresultat. Innevarande år kommer att bli sämre på grund av den tuffa våren, enligt Jonas Svennberg.

Gunnar Wrede

Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]