tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pej blickar utanför Skandinavien

|  
|  

Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

I dag tittar Rapidus närmare på utmanaren Pej, som med ett nytt partnerskap och en påfylld kassa ska fortsätta att växa utanför Skandinavien. Grundaren Victor Sandberg hoppas att restaurangbranschen nu är redo att investera igen.

– Det har varit utmanande år för restaurangbranschen vilket förstås även påverkat Pej. Dock ser vi att investeringarna ökar igen eftersom behovet av att effektivisera ökar, vilket går i linje med de värden som våra tjänster ger. Vi ser mycket ljust på framtiden, säger Victor Sandberg, Pejs vd.

SaaS-bolaget Pejs lösning gör det möjligt att beställa och betala genom mobilen på restauranger eller arenor och nöjesfält som till exempel Gröna Lund. Den kan också användas i självbetjäningsstationer som exempelvis finns i snabbmatsrestauranger eller personalmatsalar.

Bolaget gick förra året in på fem nya geografiska marknader och finns i dagsläget i nio länder. Victor Sandberg knyter stora förhoppningar till ett nytt globalt partnerskapsavtal med mjukvarujätten Oracle.

– Det gör att Pej kan växa effektivt utanför Skandinavien. Våra största marknader just nu är Frankrike och Storbritannien. Vi står inför en global expansion med nya spännande affärsmöjligheter i Europa och USA.

Bolaget har totalt rest strax över 100 miljoner kronor i olika rundor sedan starten 2015. I höstas inbringade den senaste nyemissionen 12,6 miljoner kronor till bolaget. Rundan var en uppföljning på en större runda från 2022 då Malmöbaserade Polynom Investment kom in som ny ägare. Bland bolagets största ägare märks utöver Polynom såväl Schibsted som Volito-sfären genom Viarp Invest.

Pej sysselsätter 26 medarbetare och ökade förra året omsättningen med cirka 20 procent från de 10 miljoner kronor man omsatte 2022. Förlusten minskade samtidigt från nära 23 Mkr till omkring 18 Mkr.

Ola Nilsson

Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Enorama tvingas fylla på kassa igen

    First North-bolaget Enorama Pharmas kassa sinar ännu en gång. Nyemissionen tidigare i år blev inte fulltecknad och för andra gången på kort tid tvingas bolaget fylla på. Så mycket får bolaget in den här gången och så ska pengarna användas.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Aktien stiger när huvudägaren dumpar

    Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.

  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.