fredag 12 april 2024

inloggad som

Kapitalbrist i sportryggsäckar

|  

USWE Sports flaggar för en nyemission på 28 Mkr i baksmällan efter den utomhusboom som pandemin gav upphov till. Bland garanterna finns gräddan av Skånes investerare.

USWE Sports grundades 2007 i Skurup av motorcykelentusiaster som körde enduro i skogen. De tröttnade på dåliga ryggsäckar som skumpade runt och började ta fram en prototyp som skulle sitta stadigt även när det går fort och skakar.

Nu omsätter bolaget 100 Mkr med flera olika produkter för motorcykelåkning, cykling, skidåkning och löpning. Resultatet skrivs däremot i rött, minus 20 Mkr under det brutna räkenskapsåret 2022/2023, och nu har bolaget akut likviditetsbrist. Bolaget aviserar därför en nyemission på 28 Mkr och ett brygglån på 4 Mkr till dess att pengarna från nyemissionen kommer in.

”Efter pandemin har sport- och outdoorbranschen gått igenom en period med stor lageruppbyggnad bland distributörer och återförsäljare. Under 2024 och 2025 förväntas inköpsmönstren återgå till ett normaliserat tillstånd vilket förväntas gynna bolagets fortsatta utveckling”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

USWS Sports största ägare med strax under 25 procent av aktierna är Joel Eklund, arvtagare till tandborstföretaget Tepe och tills nyligen helägare av det nu konkursade cykelhjälmsföretaget Hövding. Han tecknar sig för sin pro rata-andel i emissionen samt garanterar ytterligare om emissionen inte skulle tecknas fullt ut på marknaden.

Det är även Joel Eklund som ger bolaget ett brygglån på 4 Mkr för att hålla bolaget under armarna i det likviditetsmässigt pressade läget.

Bland garanterna finns även Sten K Johnsons arvtagare i Tibia Invest, Martin Grens Grenspecialisten, styrelseproffset Kerstin Lindell samt det mindre kända investeringsbolaget Hexiron i Lund, med ägaren Håkan Eksandh.

Emissionen är fullt garanterad med betalda och obetalda garantier. Samtidigt passar bolaget på att presentera nya offensiva finansiella mål.

Bolaget inleder en hårdsatsning på USA och vd Jacob Westerberg flyttar nu till USA för att leda expansionen. Givet potentialen i USA och med förväntan om en normaliserad marknad i Europa tror bolaget på en dubbling av omsättningen till 200 Mkr under räkenskapsåret 2026/2027, det vill säga om fyra år. Detta ska ge en marginal på EBITDA-nivå på minst 10 procent.

Gunnar Wrede

USWE Sports flaggar för en nyemission på 28 Mkr i baksmällan efter den utomhusboom som pandemin gav upphov till. Bland garanterna finns gräddan av Skånes investerare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 


  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Malmödoldis till First North

    Sportutrustningsföretaget USWE tar in 50 miljoner kronor i en nyemission inför noteringen på Nasdaq First North i sommar. Pengarna ska […]