fredag 12 april 2024

inloggad som

Skånskt MC-ljus till Spotlight

|  
|  

Skånska Allight International öppnar en finansieringsrunda som ska bädda för en notering på Spotlight.

Bolaget utvecklar “adaptiva ljussystem” till tvåhjuliga fordon, som motorcyklar och scootrar. Det är en patenterad teknik som ska öka förarens sikt genom att med hjälp av sensorer anpassa sig efter fordonets rörelser. Enligt bolaget ska systemet öka sikten med 75 procent jämfört med konventionella strålkastare, framför allt i svängar.

Nu står bolaget inför sin första marknadslansering. Det med en så kallad retrofit-produkt som ska säljas till slutkonsumenter, alltså MC-förare som vill uppgradera sina motorcyklars ljussystem.

– Vi kommer att öppna för förhandsordrar i höst via vår egen e-handel och våra upparbetade distributörer, bland annat i Japan och USA. I Q1 2025 siktar vi på att ha produktionen igång, säger Aatu Keränen.

Men för att ta marknadsandelar behöver Allight kapital. Den aktuella rundan ska tillföra bolaget minst 4,5 miljoner kronor vilket är lika mycket som bolagets totala finansiering hittills, inklusive lån och bidrag. Om den blir fulltecknad ska bolagets aktie noteras på Spotlight Stock Market.

– Våra konkurrenter finns främst inom high end-segmentet. Vår ambition är att rikta oss till mellansegmentet som inom tvåhjuliga fordon står för 40 procent av den totala marknadsvolymen. I dag saknas det en teknisk lösning för den gruppen som kan mäta sig med vår, säger Allight Internationals vd Aatu Keränen.

Emiliano Strauss

Skånska Allight International öppnar en finansieringsrunda som ska bädda för en notering på Spotlight.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.