fredag 26 april 2024

inloggad som

Investering till flyg, pirater och motorcyklar

|  
|  

Det är tuffa tider för spelutvecklarna. Men doldisstudion Bloom & Gloom i Malmö har fått ett genombrott sedan ett förlag beslutat att finansiera både utveckling och lansering av bolagets kommande spel.

– Vi vill inte avslöja vilket förlag det är än och inte hur mycket pengar det handlar om men avtalet gör att vi kan växa som bolag och anställa nya medarbetare, säger Robin Hjelte,  medgrundare och vd för Bloom & Gloom Games. 

När den lilla spelstudion började söka nya medarbetare fick de flera hundra svar. Det överraskade grundarna. Nu dubblar bolaget personalstyrkan till åtta personer.

– Det har varit en överproduktion i spelindustrin. Under corona satsades det stort, något vi nu ser en motreaktion på. Många finansiärer har dragit öronen åt sig och blivit försiktigare med att investera i spelbranschen. Embracers branta kursnedgång är kanske det tydligaste exemplet på det, säger Robin Hjelte och fortsätter:

– Vi har varit måna om att inte växa för snabbt och vår lilla storlek har till viss del gjort att vi överlevt när spelindustrin förändrats och det har blivit svårare att få finansiärer. 

Trots det erkänner Robin Hjelte, som har bakgrund bland annat från Malmöbaserade Massive Entertainment och Frictional Games, att det varit tufft. Hela förra året letade Bloom & Gloom investerare utan att lyckas.

– Vi pitchade säkert för 60–80 investerare utan att hitta rätt, berättar Robin Hjelte.

Men två dagar före julafton 2023 vände det, när bolaget tecknade ett avtal med ett förlag som kommer att finansiera hela utvecklingen och lanseringen av deras nya spel. 

Innehållet i spelet är fortfarande hemligt men Robin kan avslöja så mycket som att det är “ett vackert äventyrsspel i en öppen värld med bland annat flyg, pirater och motorcyklar”.

Cajsa Jonasson

Det är tuffa tider för spelutvecklarna. Men en doldisstudio i Malmö har lyckats landa finansiering till både utveckling och lansering av sitt kommande spel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Ny spelstudio på kapitaljakt

    Spelutvecklaren Robin Hjelte startar studion Bloom & Gloom Games tillsammans med sina tidigare kollegor från bland annat Massive. Nu arbetar de […]