lördag 12 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideonbolaget siktar på 100 Mkr inom tre år

|  
|  

Det blev konkurs under corona. Men DHF-Airport Solutions har inte gett upp och är nu på gång att licensiera ut sin mjukvara till några av världens största flygplatser.

Ideonbolagets AI-teknik gör det möjligt att snabbare hitta orsakerna till fel i till exempel larm, ljus och övervakning på flygplatser.

I december 2022 gjorde DHF-Airport Solutions ett inkråmsförvärv av DHF Airport Systems efter att företaget försatts i konkurs i samband med coronapandemin. Under resan har deras mjukvara utvecklats till att snabbt kunna detektera och diagnostisera grunden till fel som annars kan skapa långa väntetider inom flyget.

– Ibland uppstår så kallade larmkaskader där ett mycket stort antal larm kan förekomma som konsekvens av ett eller ett mindre antal fel. För operatören kan felsökningen bli som att leta efter en nål i en höstack med långa stillestånd och stora kostnader som konsekvens. DHF:s mjukvara identifierar och åtgärdar då felen sekundsnabbt. Det här gör att stilleståndstiden dramatiskt minskar, berättar Andreas Delhusen, vd för DHF.

DHF:s potentiella kunder är främst stora till hubb-stora flygplatser. I februari 2020 installerades bolagets mjukvara AFDS på Delhi Indira Gandhi International Airport. Förutom Indien har företaget etablerat sig i Nederländerna, Singapore och USA. Nu planerar de att rulla ut sin mjukvara till en majoritet av världens 100 största flygplatser.

För att klara detta finansiellt planerar DHF att göra en riktad nyemission till några kända investerare i redan etablerade kanaler. Vilka vill Anders Delhusen inte avslöja, men det planeras ske inom 4-5 veckor.

– Jag återkommer med information om emissionen när det är helt klart. Pengarna behöver vi för att kunna expandera och successivt anställa fler. Vi räknar med att inom tre år överstiga 100 miljoner i licensförsäljning med en vinst över 40 procent, säger Andreas Delhusen.

Tekniken bygger på tio års forskning från Lunds universitet, Copenhagen University och Stanford University. Affärsmodellen går ut på att licensiera ut mjukvaran till flygplatserna.

– Nu för tiden förväntar sig flygplatserna full service. Man installerar och hjälper dem med allt som behövs för att komma i gång och bjuder sedan på service och uppgraderingar.

Andreas Delhusen berättar vidare att fördelarna med deras mjukvara inte bara är ekonomisk utan även kommer att hjälpa omställningen till mer klimatsmarta lösningar för flyget.

– Det är väldigt roligt att få vara med och skapa smarta lösningar som dessutom kommer bidra till att miljöanpassa flyget, säger Andreas Delhusen.

Cajsa Jonasson

Det blev konkurs under corona. Men DHF-Airport Solutions har inte gett upp och är nu på gång att licensiera ut sin mjukvara till några av världens största flygplatser.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.