tisdag 3 december 2024

inloggad som

Mer utvecklingspengar till nya livsmedel

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.

Den nya omgången delfinansieras med 9,7 miljoner kronor av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

I projektet, som har en total budget på nära 25 Mkr, samarbetar Innovation Skåne tillsammans med Lunds Tekniska Högskola, Almi Företagspartner Skåne och Malmö Stad för att stötta innovation, tillväxt och hållbar utveckling hos små och medelstora livsmedelsbolag.

– Projektets huvuduppgifter är att ge rådgivning om tillväxt och teknisk expertkunskap inom livsmedelsteknik. I förra omgången upptäckte vi att bolagen har problem med att hitta vägar in på marknaden, vilket vi kommer att ha ett större fokus på nu liksom på miljömässig hållbarhet, säger projektledare Emelie Olsson från Innovation Skåne.

Under förra projektomgången skapades 165 nya arbetstillfällen och 125 nya produkter och processer utvecklades, varav 80 procent har mindre miljöpåverkan än befintliga motsvarigheter på marknaden. Detta enligt statistik som Innovation Skåne tagit fram.

Det var 126 företag som deltog. Bland andra Simply No Waste som är ute på marknaden med sina drycker gjorda av avokadokärnor, Arwa Foodtech som utvecklar produkter baserade på afrikansk baobabfrukt och Innocentia som har tagit fram en etikett med sensorteknik som indikerar hållbarheten på livsmedelsprodukter i realtid.

Även Landskronaföretaget Nothing Fishy deltog. Bolaget är grundat av två kockar som i egen regi har utvecklat ett veganskt alternativ till vit fisk. Produkterna är baserade på vete med tillsatser av vitaminer, mineraler, proteiner och omega 3-olja, som enligt grundarna ger produkterna samma näringsvärde som vit fisk.

– Det fanns inga veganska alternativ tidigare. Våra produkter smakar, känns och ser ut som vit fisk. Veganer var en självklar kundgrupp men vi hade som mål att våra produkter även ska leva upp till de förväntningar som flexitarianer har, säger Ola Secher, vd för Nothing Fishy som han grundat tillsammans med Jared Christensen.

Flexitarianer äter både animalisk och vegansk kost. Nothing Fishy har lanserat panerade filéer och nuggets som sedan i höstas har kunnat köpas i Coop-butiker. Om en månad ska de börja säljas i Ica-butiker, men redan tidigare har företagets produkter funnits på matsedlarna i skolor och andra kommunala matsalar.

– Vår prognos är att vi kommer att börja tjäna pengar i sommar, säger Ola Secher.

Omsättningen förra året var strax under 1 miljon kronor, med ett resultat på -0,9 miljoner.

Elisabet Ottosson

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.