torsdag 11 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mer utvecklingspengar till nya livsmedel

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.

Den nya omgången delfinansieras med 9,7 miljoner kronor av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

I projektet, som har en total budget på nära 25 Mkr, samarbetar Innovation Skåne tillsammans med Lunds Tekniska Högskola, Almi Företagspartner Skåne och Malmö Stad för att stötta innovation, tillväxt och hållbar utveckling hos små och medelstora livsmedelsbolag.

– Projektets huvuduppgifter är att ge rådgivning om tillväxt och teknisk expertkunskap inom livsmedelsteknik. I förra omgången upptäckte vi att bolagen har problem med att hitta vägar in på marknaden, vilket vi kommer att ha ett större fokus på nu liksom på miljömässig hållbarhet, säger projektledare Emelie Olsson från Innovation Skåne.

Under förra projektomgången skapades 165 nya arbetstillfällen och 125 nya produkter och processer utvecklades, varav 80 procent har mindre miljöpåverkan än befintliga motsvarigheter på marknaden. Detta enligt statistik som Innovation Skåne tagit fram.

Det var 126 företag som deltog. Bland andra Simply No Waste som är ute på marknaden med sina drycker gjorda av avokadokärnor, Arwa Foodtech som utvecklar produkter baserade på afrikansk baobabfrukt och Innocentia som har tagit fram en etikett med sensorteknik som indikerar hållbarheten på livsmedelsprodukter i realtid.

Även Landskronaföretaget Nothing Fishy deltog. Bolaget är grundat av två kockar som i egen regi har utvecklat ett veganskt alternativ till vit fisk. Produkterna är baserade på vete med tillsatser av vitaminer, mineraler, proteiner och omega 3-olja, som enligt grundarna ger produkterna samma näringsvärde som vit fisk.

– Det fanns inga veganska alternativ tidigare. Våra produkter smakar, känns och ser ut som vit fisk. Veganer var en självklar kundgrupp men vi hade som mål att våra produkter även ska leva upp till de förväntningar som flexitarianer har, säger Ola Secher, vd för Nothing Fishy som han grundat tillsammans med Jared Christensen.

Flexitarianer äter både animalisk och vegansk kost. Nothing Fishy har lanserat panerade filéer och nuggets som sedan i höstas har kunnat köpas i Coop-butiker. Om en månad ska de börja säljas i Ica-butiker, men redan tidigare har företagets produkter funnits på matsedlarna i skolor och andra kommunala matsalar.

– Vår prognos är att vi kommer att börja tjäna pengar i sommar, säger Ola Secher.

Omsättningen förra året var strax under 1 miljon kronor, med ett resultat på -0,9 miljoner.

Elisabet Ottosson

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår


  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.