fredag 12 april 2024

inloggad som

Lundainvesterare på jakt efter mer onoterat

|  
|  

Sporrade av en första exit vill investeringsbolaget I Love Lund öka investeringarna i onoterade Lundabolag. Rapidus fortsätter här serien om skånska investerare.

Ett lokalpatriotiskt, idéburet investeringsbolag där sociala aktiviteter tillhör kärnverksamheten ska hitta nästa Gambro. Bolaget skapades 2017 kring tanken om att återföra den ekonomiska makten till lokalplanet.

Grundaren och vd:n Björn Englund pratar entusiastiskt om ett ”Lundabornas family office” och att hjälpa ”våra entreprenörer” med exponering och kapital.

– Vi är inte ett VC-bolag, som går in och tar operativt inflytande ett tag för att sedan göra exit. Vi är långsiktiga. Vi vill hitta nästa Gambro, säger han.

I höstas gjorde bolaget sin första exit när Malmöbaserade (!) House:id avyttrades. ILL investerar annars som namnet antyder i bolag med anknytning till Lund.

– När vi gör den första investeringen ska de ha eller komma att ha en väsentlig del av verksamheten i Lund. Men sedan är det portföljbolagets bästa som gäller, om de för sin utveckling vill eller behöver flytta så stöttar vi det även om chanserna till följdinvesteringar minskar, säger Björn Englund.

ILL investerar både i noterade och onoterade Lundabolag. Portföljen bestod vid årskiftet av ett femtiotal bolag. Alfa Laval är det största, Ideon-bolaget Trackpaw Scientific är det senaste.
Enligt ILL:s strategi ska portföljen bestå av 80 procent onoterade aktier.

– Just nu ligger vi på 65 procent. Vi ska alltså öka investeringstakten i onoterade Lundabolag, säger Björn Englund och fortsätter:

– Kanske blir det en nyinvesteringsemission under andra halvåret 2024. Vi vill bli mer välkända bland Lundaborna.

Ola Nilsson

Sporrade av en första exit vill investeringsbolaget I Love Lund öka investeringarna i onoterade Lundabolag. Rapidus fortsätter här serien om skånska investerare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.