fredag 12 april 2024

inloggad som

Trelleborgchefen blir ordförande i Ependion

|  
|  ,

Peter Nilsson, koncernchef i gummibolaget Trelleborg föreslås bli ordförande i Ependion, tidigare Beijer Electronics.

– Peter Nilsson är en önskekandidat. Han har rätt personlighet, framåtlutad så att säga, han är en bolagsbyggare och han kan industri, säger valberedningens ordförande Anders Wassberg som representerar Ependions största ägare, Stena Adactum.

Ependion omsatte 2,5 miljarder kronor under 2023 och växer sedan Jenny Sjödahl tog över som vd 2022. Bolaget tillverkar industriell utrustning, bland annat styr-displayer till maskiner och IT-utrustning till tåg, där bolaget skapat en marknadsledande position. Aktien har haft en rejäl uppgång under 2022 och 2023, men har efter en topp fallit tillbaka något.

Peter Nilsson föreslås som styrelseordförande i Ependion på bolagets stämma den 14 maj.

– Vi har anlitat en rekryteringsfirma och hittade Peter Nilsson på så vis. Vi är väldigt glada över det, säger Anders Wassberg som är vd på Stena Adactum.

Stena Adactum är Stena-sfärens investmentbolag och är med 28,6 procent av aktierna största ägare i Ependion, vars börsvärde är 2,9 miljarder kronor.

Övriga bolag i Stena Adactums portfölj är bland annat Gunnebo, Ballingslöv och Blomsterlandet.

Gunnar Wrede

Peter Nilsson, koncernchef i gummibolaget Trelleborg föreslås bli ordförande i Ependion, tidigare Beijer Electronics.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.