fredag 12 april 2024

inloggad som

Mist Ventures närmar sig första exit

|  
|  ,

Mistbase-grundarnas uppmärksammade exit blev grunden till ett eget investeringenbolag. Nu närmar sig Mist Ventures i sin tur sin första exit.

Entreprenörer som säljer sina företag fortsätter ofta som investerare och skapar fortsatta förutsättningar för nya entreprenörer. Rapidus tar under våren en titt på de okända investerarna i vår region.

2017 köpte den brittiska processorjätten ARM det unga Lundabolaget Mistbase i en uppmärksammad affär som avslöjades av Rapidus. Michal Stala (t.v) och Magnus Midholt (t.h.), båda med bakgrund i Lunds telekomsektor, hade grundat bolaget bara ett och ett halvt år tidigare baserat på en teknik för enklare och mer strömsnål trådlös kommunikation mellan uppkopplade enheter.

Affären gav duon kapital att investera och efter att ha letat efter investeringar var för sig, slog de 2019 ihop sig igen i investeringsbolaget Mist Ventures. 

Mist Ventures investerar i svenska eller nordiska deeptech-bolag i tidig fas, med fokus på skalbarhet och på teamet bakom bolaget. Bland innehaven finns Köpenhamnsbaserade Okto, som utvecklar en IoT-lösning för att modernisera kraftöverföringsstationer, och Lundabolaget Aligned Bio som tog över konkursade solcellsbolaget Sol Voltaics teknik Aerotaxy.

Michal Stala lyfter fram två andra portföljbolag: Sanctify, som förenklar hållbarhetsanalyser med hjälp av AI, och Peak Energy, bolaget han själv driver som sysslar med energioptimering i elfordon och elbilsladdare.

– Det är två bolag vi tror har fått medvind och som vi tror kommer att utvecklas starkt med tanke på deras starka fokus på hållbarhet.

Hittills har Mist Ventures inte gjort någon exit, även om den första kan vara på horisonten. 

– Vi har investerat i startups i relativt kort tid, i alla fall om man tittar på exitförväntningar. Vi har dock några bolag i portföljen där diskussioner förs och vi tror att vi kommer göra vår första exit, om inte i år, så i alla fall 2025.

Möjligheten att gå in i nya bolag finns också, om tillfället är rätt.

– Vi tittar på investeringar case-by-case och för in likvida medel då behovet uppstår, säger Michal Stala.

Ola Nilsson

Entreprenörer som säljer sina företag fortsätter ofta som investerare och skapar fortsatta förutsättningar för nya entreprenörer. Rapidus tar under våren en titt på de okända investerarna i vår region.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.