tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Pre seed ny giv för Sandberg…

Investeringsbolaget Sandberg Development, med ett portföljvärde på flera miljarder, utökar investeringspaletten med supertidig finansiering – redan vid starten av ett bolag.

Sandberg Development är majoritetsägare i läkemedelsraketen Camurus och helägare av kikarsiktesbolaget Aimpoint som omsatte 1,3 miljarder kronor 2022. Men stora träd har en gång varit frön, resonerar Sandbergs vd Stefan Persson.

Sandberg och LU Holding har gått samman för att bolagisera en forskning som pågått på Lunds universitet i 30 år. Det handlar om hur vatten rör sig i samband med extrema skyfall. En simuleringsalgoritm gör att till exempel kommuner och försäkringsbolag kan förutsäga effekterna av höga vattenflöden och i tid sätta in preventiva åtgärder mot översvämningar på ett mer precist sätt än vad som i dag är möjligt.

Det nya bolaget har fått namnet Pluvio Flow och bygger på resultat från forskartrion Anderas Persson, Petter Pilesjö och Abdulghani Hasan. Bolaget ingår nu i Sandberg Development Incubator, som ännu bara innehåller ett annat bolag, Xocchiali som utvecklar smarta glasögon.

– Vi pytsar in en väldigt liten summa i samband med att Pluvio Flow startas. Det här är det första vi gör tillsammans med LU Holding som kom till oss med förslaget att bolagisera resultaten från den här forskningen, säger Stefan Persson, och fortsätter:

– Den här investeringen är ju så tidig som det bara går, det är något vi måste bli bättre på. Vi har resurser att stödja bolag som vi tror på och om vi ska få fram några nya Camurus eller Aimpoint så måste vi våga investera tidigt. Vi vill ju också ha ett levande näringsliv i vårt närområde här i Malmö och Lund.

Forskarna bakom det nya bolaget kommer inledningsvis att fortsätta sina arbeten vid universitetet. Därför är det små medel som behövs initialt. Kommersialiseringen ska ske successivt.

Gunnar Wrede

Investeringsbolaget Sandberg Development, med ett porföljvärde på flera miljarder, utökar investeringspaletten med supertidig finansiering – redan vid starten av ett bolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad