tisdag 27 februari 2024

inloggad som

100 miljoner till Xinnate

|  
|  

Läkemedelsföretaget Xinnate har säkrat 100 miljoner kronor i finansiering. Pengarna ska gå till en kommande fas 2-studie av företagets sårgel.

Smile-bolaget Xinnate i Lund har tagit in 100 Mkr från privata investerare och mindre family offices.

– Pengarna ska finansiera en kommande fas 2-studie av vårt första läkemedel. Det är en sår-gel, ett läkemedel för topikal behandling av allvarliga inflammatoriska tillstånd i huden och svårläkta sår, säger Helene Hartman.

Hon grundade Xinnate 2019 tillsammans med dermatologiprofessorn Arthur Schmidtchen. Till en början inriktade sig företaget på brännskadade som patientgrupp, men i och med pandemin blev det svårt att komma in på intensivvårdsavdelningarna och företaget tvingades att tänka om. Nu ligger fokus på den medfödda sjukdomen epidermolysis bullosa, EB.

– Vi har skickat in en patentansökan för behandling av EB som inkluderar data från vår pågående kliniska fas 1-studie. Vi vill utveckla ett läkemedel som minskar den skadliga inflammationen, förbättrar läkningsprocessen och minskar risken för allvarliga komplikationer, säger Helene Hartman.

EB orsakas av en genetisk förändring som resulterar i extremt ömtålig och kraftigt inflammerad hud, vilket leder till smärtsamma och återkommande sår på stora delar av kroppen.

Martin Linderoth

Läkemedelsföretaget Xinnate har säkrat 100 miljoner kronor i finansiering. Pengarna ska gå till en kommande fas 2-studie av företagets sår-gel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad