måndag 22 juli 2024

inloggad som

Ozonfabrik öppnar i Landskrona

|  
|  

Det nyfinansierade Malmöbolaget Arrowlake inviger snart sin nya anläggning som ska producera ozon-maskiner i Landskrona.

Arrowlake utvecklar utrustning för att tillverka ozon som används för att rena luft och vatten. Bolaget har patent på ett sätt att blanda ozon i vatten för att rena vattnet. Det ska göra att vattenåtgången minskar när man tvättar med vattnet. Om ett par veckor öppnar bolaget sin nya fabrik.

– Den ligger i Landskrona, är cirka 1.000 kvadratmeter stor och öppnar i vecka sju, säger Arrowlakes vd Fredrik Bernshed.

När Rapidus intervjuade Bernshed i somras hade han nyss klivit in i rollen som ekonomichef. Då sa han att Arrowlake, som dittills varit vilande i flera år, skulle sälja för cirka 60 Mkr under 2023 och dessutom göra ett positivt resultat på sista raden. Men planerna ändrades.

– Vi fick igång försäljningen förra året och sålde för cirka 25 miljoner, men vi är inte lönsamma än. Vi satsade på egen produktion och det kostar att förbereda sig för en ökande försäljning. Dock så tror jag på lönsamhet i kvartal två det här året, säger Fredrik Bernshed och fortsätter:

– När jag tog över som vd i september förra året drog vi i handbromsen och minskade försäljningen till slutkund. I stället arbetade vi upp samarbetsavtal, som innebär att vi hittar företag inom olika segment som kan ta hand om försäljning, installation och service. Det ger oss en bra grund för en stabilt ökande försäljning.

Bolaget tillfördes nyligen nästan 20 miljoner kronor i två riktade emissioner. Pengarna kom i huvudsak från Arrowlakes nya samarbetspartner.

– I dagsläget har vi tre sådana avtal som vi nu börjar se frukten av. Det är bland annat våra partner som gått in med pengar i de senaste två emissionerna, säger Fredrik Bernshed.

I somras berättade Fredrik Bernshed också om bolagets planer på en börsnotering och att förberedelserna var i full gång. Planen var att Arrowlake skulle vara noterat till sommaren i år.

– Börsnoteringen ligger fortfarande på bordet, men vi inväntar ett mer gynnsamt noteringsklimat. Vi vill ha några kvartal med positivt resultat i ryggen innan vi går till börsen, säger Fredrik Bernshed.

Arrowlakes grundare är Arash Golshenas och Ali Jehanfard, båda medgrundare till teknikkonsult- och kontraktstillverkningsföretaget OIM som fått DI:s gasellutmärkelse flera år i rad.

Martin Linderoth

Det nyfinansierade Malmöbolaget Arrowlake inviger snart sin nya anläggning som ska producera ozon-maskiner i Landskrona.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]