tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Ozonfabrik öppnar i Landskrona

|  
|  

Det nyfinansierade Malmöbolaget Arrowlake inviger snart sin nya anläggning som ska producera ozon-maskiner i Landskrona.

Arrowlake utvecklar utrustning för att tillverka ozon som används för att rena luft och vatten. Bolaget har patent på ett sätt att blanda ozon i vatten för att rena vattnet. Det ska göra att vattenåtgången minskar när man tvättar med vattnet. Om ett par veckor öppnar bolaget sin nya fabrik.

– Den ligger i Landskrona, är cirka 1.000 kvadratmeter stor och öppnar i vecka sju, säger Arrowlakes vd Fredrik Bernshed.

När Rapidus intervjuade Bernshed i somras hade han nyss klivit in i rollen som ekonomichef. Då sa han att Arrowlake, som dittills varit vilande i flera år, skulle sälja för cirka 60 Mkr under 2023 och dessutom göra ett positivt resultat på sista raden. Men planerna ändrades.

– Vi fick igång försäljningen förra året och sålde för cirka 25 miljoner, men vi är inte lönsamma än. Vi satsade på egen produktion och det kostar att förbereda sig för en ökande försäljning. Dock så tror jag på lönsamhet i kvartal två det här året, säger Fredrik Bernshed och fortsätter:

– När jag tog över som vd i september förra året drog vi i handbromsen och minskade försäljningen till slutkund. I stället arbetade vi upp samarbetsavtal, som innebär att vi hittar företag inom olika segment som kan ta hand om försäljning, installation och service. Det ger oss en bra grund för en stabilt ökande försäljning.

Bolaget tillfördes nyligen nästan 20 miljoner kronor i två riktade emissioner. Pengarna kom i huvudsak från Arrowlakes nya samarbetspartner.

– I dagsläget har vi tre sådana avtal som vi nu börjar se frukten av. Det är bland annat våra partner som gått in med pengar i de senaste två emissionerna, säger Fredrik Bernshed.

I somras berättade Fredrik Bernshed också om bolagets planer på en börsnotering och att förberedelserna var i full gång. Planen var att Arrowlake skulle vara noterat till sommaren i år.

– Börsnoteringen ligger fortfarande på bordet, men vi inväntar ett mer gynnsamt noteringsklimat. Vi vill ha några kvartal med positivt resultat i ryggen innan vi går till börsen, säger Fredrik Bernshed.

Arrowlakes grundare är Arash Golshenas och Ali Jehanfard, båda medgrundare till teknikkonsult- och kontraktstillverkningsföretaget OIM som fått DI:s gasellutmärkelse flera år i rad.

Martin Linderoth

Det nyfinansierade Malmöbolaget Arrowlake inviger snart sin nya anläggning som ska producera ozon-maskiner i Landskrona.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad