tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Prebona bygger ny fabrik

|  
|  

Materialteknikbolaget Prebona i Simrishamn investerar i en ny fabrik för att möta den växande efterfrågan på bolagets nanoprodukter. Samtidigt läggs strategin om till att inriktas mer på egna varumärken.

Prebona är en leverantör av funktionella material och ytbeläggningar, till exempel spray mot lukt och ytbeläggning för byggmaterial. Produktionen i den nya anläggningen, som ersätter den gamla, väntas starta under årets första kvartal. Den nya fabriken är betydligt större än den befintliga anläggningen men beräknas inte medföra några högre löpande kostnader.

– Hur mycket vi investerar i den nya fabriken vill jag inte säga. Det är en anläggning som är effektivare genom automatiserade och optimerade flöden och dessutom är vår produktionsprocess sådan att kostnaderna för de nya produktionslinjerna är låga. Samtidigt har fabriken stora skalfördelar om vi behöver utöka produktionskapaciteten, säger Prebonas vd Christian Östberg.

Prebona utvecklar material och ytbeläggningar med nanoteknologi som används inom inom bolagets fyra affärsområden, AgriCare, HealthCare, AirCare och SurfaceCare, där de två sistnämnda står för den största tillväxtökningen. Christian Östberg är nöjd med 2023, men några siffror vill han inte släppa än. Nästa rapport kommer i slutet av februari. Om framtiden säger Östberg:

– Vi har lagt om strategin och siktar på egna varumärken, då vi har märkt en ökad efterfrågan på dessa. Bland annat har vi lanserat en egen produktlinje mot sjukvården under eget varumärke, som vi säljer i Sverige, Norge och Finland.

Prebona är noterat på Spotlight Stock Market och har idag ett börsvärde på drygt 95 miljoner kronor. Största ägare är Christian och Jessica Östberg med 26,6 procent av kapitalet.

Martin Linderoth

Materialteknikbolaget Prebona i Simrishamn investerar i en ny fabrik för att möta den växande efterfrågan på bolagets nanoprodukter. Samtidigt läggs strategin om till att inriktas mer på egna varumärken.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad