tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Från IT-konsult till vårdteknik

|  
|  

Jim Roslund var med och grundade IT-konsulten Additude. Nu driver han bolaget Starfish of Sweden som beviljats svenskt patent för en teknik som ska förebygga trycksår inom vården.

Trycksår är en skada i huden med underliggande vävnad som uppstår när ett område, oftast vid benutskott, utsätts för långvarigt tryck som försämrar blodcirkulationen. Det drabbar vanligtvis personer med rörelsehinder som inte lätt kan byta ligg- eller sittposition.

– Den stora boven är långvarig 100-procentig kontakt, så vi har utvecklat en teknisk plattform som gör att du till 80 procent svävar fritt, säger Jim Roslund, Starfishs medgrundare och styrelseordförande, och fortsätter:

– Det kan beskrivas som grupperingar av små fingrar i gummi, ungefär 1 centimeter höga och 1,5 millimeter i diameter. De flyttar sig när du rör dig och trycker upp luft. Tricket är att inte ha en jämn kontaktyta, men du märker inte att du egentligen sitter på fingrar.

Inom vården används andra lösningar för att förebygga liggsår, utöver vändscheman för sjuksköterskor. Specialmadrasser och dynor finns det många olika varianter av, till exempel från miljardkoncernen Arjo. Men enligt Jim Roslund finns det ingen bra data på hur produkterna faktiskt påverkar blodcirkulationen och därmed förebygger trycksår.

– Vi behöver ta fram den datan själva och vår första pilotstudie visade väldigt lovande resultat. Vi jämförde vår teknik med specialmadrasserna som vanligtvis rekommenderas inom vården och kunde uppvisa ungefär 20 procent bättre blodcirkulation och syretillförsel, säger Jim Roslund.

Starfish öppnar nu en nyemission för att tillföra bolaget 5 miljoner kronor, varav hälften ska vara säkrat av två ej namngivna ankarinvesterare. Detta för att bland annat kunna utföra fler jämförande studier med produkten.

Samtidigt smider Jim Roslund planer bortom sjukvården. Han berättar att en internationell biltillverkare kör pilottester med bolagets prototyper.

– Vi har tagit höjd i patentet för att kunna bredda oss till fler branscher. Rullstolar och skrivbordsstolar ligger till exempel väldigt nära till hands. Planen är att bli ett licensbolag, som lever på att licensiera ut rätten att producera vår produkt.

Jim Roslund är en av grundarna bakom IT-konsultkoncernen Additude, där han bland annat agerade försäljnings- och marknadschef fram tills att koncernen såldes till nederländska ICT. Han sitter även bland annat i styrelsen för Malmö Redhawks.

Emiliano Strauss

Jim Roslund var med och grundade IT-konsulten Additude. Nu driver han bolaget Starfish of Sweden som beviljats svenskt patent för en teknik som ska förebygga trycksår inom vården.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad