tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Loop letar nya bolag

|  
|  

Investerarnätverket runt Helsingborgsinkubatorn Hetch, med Loop Capital och Loop Ventures, växer och letar nya techbolag att investera i.

– Vi tittar på bolag i Helsingborg med omnejd, men faktiskt även längre bort. Från Halmstad till Malmö. Än så länge inget från östra Skåne, men vi tittar på ett case där nu, säger Johan Åkesson, medgrundare till Loop Capital (till vänster i bild), och fortsätter:

– Loop Capitals fonder investerar i extremt tidiga faser och går alltid in med 0,5 miljoner kronor och option på 0,5 Mkr till. Målet kan vara att nå ett positivt kassaflöde eller att få klart en produkt som gör att vi kan ta det vidare till nästa nivå av investerare.

På nästa nivå finns systerbolaget Loop Ventures som investerar mellan 1 och 5 Mkr, i lite mer mogna bolag. Loop Ventures fusionerades nyligen med Innovum Invest, som startades redan 2008. Bolaget har tagit in runt 40 Mkr i kapital för investeringar.

– Loop Ventures har en mer långsiktig investeringshorisont än Loop 1 och 2. Det behöver inte vara bolag som ska göra en raketresa, vi kan även investera i ett bolag som omsätter 25 Mkr med bra marginaler. Drömmen är ju att hitta bolag med bra kassaflöde så att vi kan dela ut pengar och samtidigt fortsätta investera, säger Johan Åkesson.

För de bolag som behöver ta in ytterligare kapital har Loop ett nätverk med investerare utomlands.

– Det är riskkapitalfonder som investerar 100 Mkr och uppåt. Sedan sitter Carnegie, som också har kontakter, på Hetch, säger Johan Åkesson.

Loop 1 har tagit in 6,5 Mkr från 26 investerare och är fullinvesterad med 11 portföljbolag. De första försäljningarna har skett och därmed även återbetalningen till investerarna.

– Många av dem som gick in i Loop 1 har även gått in i Loop 2. Så målet är att nå en bra avkastning för att få fortsatt förtroende för att kunna starta Loop 3.

Loop 2 tog in 12 Mkr från 48 investerare. Där är tanken att bygga en portfölj med 15-20 bolag, varav man hittills hittat sju.

När David Nilsson Sträng (till höger i bilden) startade Hetch i slutet av 2019 tillsammans med Resurs Bank, Wihlborgs, Helsingborgs stad och acceleratorn Think såg man tidigt ett behov av riskkapital i mixen.

– Helsingborg har en tradition med många stora industribolag, det finns kapital i stan. Men det har funnits en distans mellan uppstartsbolag och de som har pengar, säger Johan Åkesson.

Cirka 110 bolag och 700 personer är idag en del av Hetch även om alla inte har kontor där.

– Hetch är inte ett co-working space utan en tech community. Vissa bolag har flyttat ut för att de behövt större eller andra lokaler men är fortfarande en del av communityt och kommer på våra träffar, säger Johan Åkesson.

Sölve Dahlgren

Investerarnätverket runt Hetch i Helsingborg, med Loop Capital och Loop Ventures, växer och letar nya techbolag att investera i.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad