fredag 26 april 2024

inloggad som

Doxa säljer hälften av Karlastaden

|  ,
|  ,

Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

Det handlar om en snårig affär med många parter. Ursprungligen ägde Göteborgsprofilen Ola Serneke, med sitt bolag med samma namn, utvecklingsprojektet Karlastaden tillsammans med Erik Selins bolag Balder. De hade ungefär hälften var.

Karlastaden omfattar dels den omtalade skyskrapan Karlatornet, som nu är Sveriges högsta byggnad, dels en kringliggande stadsdel om många kvarter, totalt 325.000 kvadratmeter byggyta.

På våren i fjol köpte Doxa Serneke och blev därmed hälftenägare i projektet tillsammans med Balder.

Nu, mindre än ett år efter köpet, meddelar Doxa och Balder att man säljer nästan hälften av projektet, 151.000 kvadratmeter fördelat på sex kvarter. Priset är 1 miljard kronor och köpare är det allmännyttiga fastighetsbolaget AB Framtiden, ägt av Göteborgs kommun.

– Det är en förutsättning för Karlastadsprojektet att vi får in flera aktörer. Det krävs stora insatser av kapital och annat för att driva det vidare, säger Doxas vd Victor Persson.

På frågan om varför byggrätterna säljs mindre än ett år efter att de köpts svarar han att det hela tiden varit en strategi att utvärdera Sernekes verksamhet, bland annat bolagets byggverksamhet.

Att hälften av själva projektet säljs kommer dock som en överraskning. Om den stillastående byggkonjunkturen spelar en roll för att affären sker vill inte Victor Persson kommentera, men säger:

– Den här affären kan inte kopplas till den strategi som vi kommunicerade när vi köpte Serneke.

Av köpeskillingen på 1 miljard går nu 650 miljoner kronor till Doxa (via Serneke). Vad denna kassaförstärkning ska användas till vill Victor Persson inte utveckla.

– Vi ska utvärdera vad vi ska använda pengarna till, säger han.

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.