fredag 26 april 2024

inloggad som

Lyckegård sparkar vd:n

Jordbruksteknikbolaget Lyckegård genomför en strategisk översyn av sina affärsområden. Därmed sägs vd Christian Bjärntoft upp.

Lyckegårds styrelse, med ordförande Anders Holm som står bakom det Malmöbaserade investmentbolaget Aqilles Invest, har beslutat att renodla verksamheten mot bevattning och grönyteskötsel. Det andra affärsområdet, Soil & Seed, kapas helt.

– Affärsområdet som heter Water and Outdoor står idag för 75 procent av Lyckegårds omsättning och visar god lönsamhet. Vi har insett att vi är ett för litet bolag för att satsa på båda affärsområdena. På bevattningssidan kan vi vara med på en konsolideringsresa då bevattning globalt spås ha en mycket stark tillväxt de närmsta åren, säger Lyckegårds styrelseordförande Anders Holm.

Med renodlingen kan hela eller delar av Soil & Seed komma att avyttras genom försäljning eller utdelning och notering på lämplig marknadsplats.

Enligt Anders Holm har affärsområdet haft det tufft under en längre tid med minskad lönsamhet och hård konkurrens. I och med Lyckegårds nya fokus bedömer styrelsen att det krävs en ny ledningsstruktur i koncernen. Bolaget säger upp nuvarande vd:n Christian Bjärntoft som kom till Lyckegård för fem år sedan. Lyckegårds ekonomichef Daniel Nilsson blir tills vidare tillförordnad vd.

– Lyckegård har sedan starten bestått av ett moderbolag, med vd och ekonomichef, och under det har det funnits två dotterbolag. När den här förändringen är gjord inom några månader så har vi en koncern-vd som står utan koncern. Vi har fört diskussioner med Christian Bjärntoft och kommit fram till att det här är den bästa lösningen, säger Anders Holm.

Anders Holm äger totalt cirka 5 procent av aktierna i Lyckegård, privat och via det egna investmentbolaget Aqilles Invest.

Martin Linderoth

Jordbruksteknikbolaget Lyckegård genomför en strategisk översyn av sina affärsområden. Därmed sägs vd Christian Bjärntoft upp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.