tisdag 30 april 2024

inloggad som

Monterro köper Nimblr

Riskkapitalbolaget Monterro köper majoriteten av aktierna i det Malmöbaserade IT-säkerhetsföretaget Nimblr. Och fler skånska affärer utlovas.

Monterro ser om sin portfölj inför årsskiftet. Bara en vecka efter nyheten att riskkapitalbolaget säljer saas-bolaget Hypergene meddelas det nu att man köper IT-säkerhetsföretaget Nimblr.

– Vi gillar Malmö och Öresundsregionen. Det finns många intressanta bolag där, vi är inte klara. Det kommer mer i början på nästa år, säger Thomas Bill, managing partner på Monterro.

Monterro köper ut samtliga aktieägare ur Nimblr. I maj 2022 kunde Rapidus berätta att Anders Frankel, med bakgrund från Apsis, och Emil Sjödin från RefinedWiki gick in i bolaget. Om dessa nu kliver av är oklart. Ingen av parterna vill gå in på detaljer.

Monterro uppger inte pris eller exakt ägarandel, men parterna uppger att grundarna med vd Andreas Dahlén Berglund i spetsen återinvesterar i bolaget och blir minoritetsägare. Monterro tar en majoritet över 50 procent och sätter Thomas Bill i styrelsen.

– Nimblr är en jättebra produkt som vi tror på. IT-säkerhet är en enorm och växande marknad, säger Thomas Bill.

Nimblr grundades så sent som 2020 och har system för utbildning kring IT-säkerhet som säljs som abonnemång (SaaS). Under 2022 omsatte bolaget 20 miljoner kronor och vd Anderas Dahlén Berglund säger att 2023 lär sluta på en dubblad omsättning. Bolaget har 30 anställda i Malmö, Köpenhamn och Lissabon.

Om de återkommande intäkterna (ARR) är 50 Mkr och värderingmultipeln ligger mellan 5 och 10 gånger omsättningen handlar detta om en affär i intervallet 250 Mkr upp till en halv miljard kronor. Monterros köpeskilling för Hypergene uppges ha legat omkring 1,5 miljarder kronor.

– Monterro är en ren tillväxtpartner för oss. De är en perfekt fit som kan hjälpa oss ut på nya marknader, säger Andreas Dahlén Berglund.

Gunnar Wrede

Riskkapitalbolaget Monterro köper majoriteten av aktierna i det Malmöbaserade IT-säkerhetsföretaget Nimblr. Och fler skånska affärer utlovas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad