Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket.
–Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.
Min Doktor grundades för tio år sedan som landets första digitala vårdbolag. Nätläkarbolagen satsar alltjämt på expansion men dras fortfarande med stora underskott.
Konkurrenter har sprungit förbi Min Doktor rejält i omsättning, som exempelvis Kry med flera miljarder kronor i omsättning men också med en gigantisk förlust – i storleksordningen 1 miljard kronor.
Nu har Min Doktor gjort ett omtag och stängt fysiska mottagningar och minskat personalen till cirka 200 anställda samt 200 läkare på konsultbas och annan extern vårdpersonal.
– Sedan förra hösten har vi gjort stora omställningar i bolaget med en del tuffa beslut på vägen. Vi har renodlat vår verksamhet till digital primärvård och fysiska vaccinationsmottagningar. I år har vi öppnat tio nya vaccinationsenheter i ett litet annat format än tidigare och nästa år ska vi öppna ytterligare ett 30-tal, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor sedan sex år tillbaka. Han fortsätter:
– Istället för att ha fokus på tillväxt har vi ställt om till att tänka på finansiell balans. Vi närmar oss med stormsteg ett nollresultat på EBITDA-nivå, målet för nästa år är att vara kassaflödespositiva.
Min Doktor har sedan starten gjort negativa resultat, de senaste åren med mellan minus 100 och minus 300 miljoner kronor i resultat efter skatt och avskrivningar. Omsättningen har ökat stadigt till en topp 2021 på över 330 miljoner kronor, men sjönk med 10 procent förra året.
– Omsättningen i år ser ut att bli ungefär som förra året, strax över 300 miljoner kronor. Men vi kommer att ha ett helt annat resultat, cirka 100 miljoner kronor bättre på EBITDA. Vi har inga omedelbara planer på att resa mer pengar utan har gjort omställningen för att kunna stå på egna ben, säger Jonas Vig.
Han är glad att digital vård inte är lika kontroversiell längre och menar att det fortfarande är relativt få vårdbesök som görs digitalt, uppskattningsvis runt 15 procent.
– I dag är det en naturlig del av vården för att kunna hjälpa fler patienter. Det är omöjligt att möta det växande vårdbehovet i samhället resursmässigt och finansiellt utan en digitalisering av vården.
Det har varit utmaningar längs vägen för digitalvården. Ersättningsmodeller inte minst.
– Den största utmaningen har varit de relativt flyktiga politiska spelreglerna för digital primärvård. Det är något man får leva med. Men det har också varit roligt att se hur teamet klarar av att anpassa sig till ändrade regler, säger Jonas Vig och fortsätter:
– Ersättningen för ett digitalt ärende var initialt väldigt hög. Med tiden har den kalibrerats, senast 2019 då ersättningen för ett digitalt läkarbesök fastställdes till 500 kronor. Det är en nivå som jag tycker är skapligt rimlig.
Min doktor grundades 2013 och har totalt haft över 2 miljoner digitala vårdbesök. Störst ägare är Ica Gruppen och Swedbank genom Roburs fond Ny Teknik.
Elisabet Ottosson