tisdag 29 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Min Doktor bantar sig till lönsamhet

|  
|  

Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket.
–Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.

Min Doktor grundades för tio år sedan som landets första digitala vårdbolag. Nätläkarbolagen satsar alltjämt på expansion men dras fortfarande med stora underskott.

Konkurrenter har sprungit förbi Min Doktor rejält i omsättning, som exempelvis Kry med flera miljarder kronor i omsättning men också med en gigantisk förlust – i storleksordningen 1 miljard kronor.

Nu har Min Doktor gjort ett omtag och stängt fysiska mottagningar och minskat personalen till cirka 200 anställda samt 200 läkare på konsultbas och annan extern vårdpersonal.

– Sedan förra hösten har vi gjort stora omställningar i bolaget med en del tuffa beslut på vägen. Vi har renodlat vår verksamhet till digital primärvård och fysiska vaccinationsmottagningar. I år har vi öppnat tio nya vaccinationsenheter i ett litet annat format än tidigare och nästa år ska vi öppna ytterligare ett 30-tal, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor sedan sex år tillbaka. Han fortsätter:

– Istället för att ha fokus på tillväxt har vi ställt om till att tänka på finansiell balans. Vi närmar oss med stormsteg ett nollresultat på EBITDA-nivå, målet för nästa år är att vara kassaflödespositiva.

Min Doktor har sedan starten gjort negativa resultat, de senaste åren med mellan minus 100 och minus 300 miljoner kronor i resultat efter skatt och avskrivningar. Omsättningen har ökat stadigt till en topp 2021 på över 330 miljoner kronor, men sjönk med 10 procent förra året.

– Omsättningen i år ser ut att bli ungefär som förra året, strax över 300 miljoner kronor. Men vi kommer att ha ett helt annat resultat, cirka 100 miljoner kronor bättre på EBITDA. Vi har inga omedelbara planer på att resa mer pengar utan har gjort omställningen för att kunna stå på egna ben, säger Jonas Vig.

Han är glad att digital vård inte är lika kontroversiell längre och menar att det fortfarande är relativt få vårdbesök som görs digitalt, uppskattningsvis runt 15 procent.

– I dag är det en naturlig del av vården för att kunna hjälpa fler patienter. Det är omöjligt att möta det växande vårdbehovet i samhället resursmässigt och finansiellt utan en digitalisering av vården.

Det har varit utmaningar längs vägen för digitalvården. Ersättningsmodeller inte minst.

– Den största utmaningen har varit de relativt flyktiga politiska spelreglerna för digital primärvård. Det är något man får leva med. Men det har också varit roligt att se hur teamet klarar av att anpassa sig till ändrade regler, säger Jonas Vig och fortsätter:

– Ersättningen för ett digitalt ärende var initialt väldigt hög. Med tiden har den kalibrerats, senast 2019 då ersättningen för ett digitalt läkarbesök fastställdes till 500 kronor. Det är en nivå som jag tycker är skapligt rimlig.

Min doktor grundades 2013 och har totalt haft över 2 miljoner digitala vårdbesök. Störst ägare är Ica Gruppen och Swedbank genom Roburs fond Ny Teknik.

Elisabet Ottosson

Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket. –Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.