Riskkapitalbolaget Monterro säljer Malmöföretaget Hypergene efter sju år. Priset uppges inte men kan antas ligga i miljardklassen.
Att affären var på gång läckte ut redan för ett par veckor sedan. Nu står det klart att det amerikanska riskkapitalbolaget Thoma Bravo köper samtliga aktier i Hypergene.
Thoma Bravo är specialiserat på mjukvarubolag och förvaltar ett kapital på 1.360 miljarder kronor, men har hittills inte varit tongivande i Europa. Förvärvet av Hypergene sköts från Thoma Bravos Londonkontor.
Hypergene grundades år 2000 och sysselsätter idag 200 personer på åtta kontor i Sverige, Norge och Tyskland. Omsättningen 2022 var 260 miljoner kronor medan resultatet före skatt var 7 Mkr.
Bolaget utvecklar ett system för analys, budget och prognoser för företag, så kallad corporate performance management. Affärsmodellen är software as a service, saas, det vill säga att man säljer mjukvaran som ett abonnemang.
En mycket grov kalkyl på priset för Hypergene kan vara att köparen betalar mellan 5 och 10 gånger de årliga abonnemangsintäkterna, ARR. Låt säga att dessa ligger omkring 300 Mkr för Hypergene och priset kan därmed hamna på mellan 1,5 och 3 miljarder kronor. Detta är en spekulation. Klart är dock att det handlar om en miljardaffär.
– Vi har ägt Hypergene i sju år och det är ganska länge för en fond med exitstrategi. Nu är vi väldigt glada att kunna låta Hypergene växa vidare med hjälp av världens mest välrenommerade mjukvaruinvesterare, säger Thomas Bill, managing director på Monterro.
Monterro har ägt cirka 60 procent av Hypergene. Affären går till så att Thoma Bravo köper samtliga aktier, även av minoritetsägare. Vissa små ägare kan sedan återinvestera i bolaget. Detta gör Hypergenes vd Urban Bucht, finanschef Jonas Persson och grundaren Per Engwall som kommer att finnas kvar som minoritetsägare i bolaget.
– Vi ser positivt på affären. Thoma Bravo är en global ägare som kan hjälpa oss ut i världen, säger Hypergenes vd Urban Bucht.
Han intygar att bolaget fortsatt kommer att ha huvudkontor i Malmö, även om han själv till vardags sitter i Stockholm.
En miljardvärdering av en årsvinst på 7 Mkr kan tyckas mastig och säger en del om Thoma Bravos förväntningar på bolagets tillväxt och lönsamhet. Urban Bucht förklarar:
– Marginalen blir betydligt bättre i år. Vi har jobbat hårt på att få skalbarhet i vår saas-affär på så vis att ökade intäkter inte ska dra med sig ökade kostnader. Det har vi uppnått nu, säger han.
Gunnar Wrede