fredag 26 april 2024

inloggad som

Fler life science-bolag behöver pengar

|  ,
|  

Både Neola Medical och Qlife har beslutat om nyemissioner. Totalt handlar det om nära 70 miljoner kronor i kapitalinjektioner till de båda bolagen.

Nyligen gjorde Rapidus en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Totalt 19 bolag hade aviserat eller genomfört kapitalanskaffningar under höst och vinter om totalt 710 Mkr före emissionskostnader. Dessutom tillkommer teckningsoptioner som kan ge stora summor framöver. Nu kan ytterligare två life science-bolag adderas till listan.

Lundabolaget Neola Medical utvecklar ett system för mätning av lungornas funktion hos för tidigt födda barn. Tekniken är en avknoppning från bolaget Gasporox, som med laser mäter gasinnehåll i förpackningar. Neola genomför nu en riktad nyemission om 20 Mkr. Bakgrunden är att bolaget vill säkerställa finansiering för 2024 och därmed kunna avsluta sin kliniska studie som pågår i USA och väntas vara klar i slutet av nästa år.

I den riktade nyemissionen går den externa investeraren Brodvik in med hälften av pengarna, alltså 10 Mkr, och blir därmed Neolas tredje största ägare med 10,3 procent.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Brodvik som ny aktieägare i Neola Medical och att vi tillsammans med Anmiro, Pär Josefsson och LMK Forward nu säkerställt finansiering framåt med fokus på vår kliniska studie i USA. Det är ett styrkebesked för Neola Medical att vi attraherar en ny strategisk investerare och får ytterligare stöttning från befintliga storägare, dessutom till ett premium på aktiekursen, säger Neolas vd Hanna Sjöström.

Även det Helsingsborgsbaserade, danskdrivna Qlife genomför en emission som kan tillföra bolaget 49,5 Mkr före transaktionskostnader. Bakgrunden är att bolaget behöver kapital för att bland annat kunna färdigställa sin hälsoplattform Egoo Health och därefter ta den till marknaden, samt att bolaget behöver pengar till myndighetsgodkännanden.

För att säkerställa Qlifes finansieringsbehov fram tills dess att emissionen är slutförd har bolaget säkrat en bryggfinansiering på 5 Mkr. Rapidus har sökt Qlifes vd Thomas Warthoe för en kommentar.

Klicka här för att läsa Rapidus kartläggning av de skånska life science-bolagens nyemissioner.

Martin Linderoth

Både Neola Medical och Qlife har annonserat nyemissioner. Totalt handlar det om nära 70 miljoner kronor i kapitalinjektioner till de båda bolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.