Svenska polisen och försvaret byter ut sina tjänstevapen för miljarder. Det tänker nybildade bolaget Flexotrap tjäna pengar på.
Polisen är i full gång med att byta ut tjänstevapnet för alla beväpnade medarbetare. Sig Sauer, som har använts sedan 1986, ska ersättas av Glock-pistoler till en kostnad på ungefär 15 miljoner euro, enligt myndigheten.
Samtidigt håller Försvarsmakten i Sverige och Finland gemensamt på att upphandla nya eldhandvapen. Svenska försvaret ska ersätta automatkarbinerna AK4 och AK5, samt prickskyttegeväret PSG 90. Bara första kontraktet i affären sägs omfatta vapen värda totalt cirka 875 miljoner kronor.
Men även bortom dessa miljonkontrakt finns det affärsmöjligheter. Det menar grundarna bakom det nybildade Ideon Science Park-bolaget Flexotrap.
– Alla som får nytt vapen behöver ju öva med det. Man måste skjuta in vapnet och bli bekväm med det, säger Flexotraps vd Elias Mibesjö.
Bolaget har utvecklat ett kulfångssystem, en konstruktion som placeras bakom måltavlorna på skjutbanor för att samla in kulorna. Det i princip är ett stålskåp, mellan 1,5 och 3 meter högt och 60 cm djupt, med vinklade stålraster som bryter projektilbanan och samlar kulfragmenten i botten.
Konstruktionen är modulär så att flera system enkelt ska kunna kopplas ihop och bolaget levererar också kompletta mobila skjutbanor som flyttas med lastbil. En modul kostar i dag 65.000 kronor och en komplett mobil skjutbana kostar 450.000.
– Det saknas platser för att öva skytte och Polisen får ofta hyra in sig på fritidsskjutbanor. En vaken entreprenör kan både göra en bra affär och vara med att bygga upp Sveriges värnkraft genom att bygga skjutbanor för kvalificerad användning, säger Elias Mibesjö.
Han är en av företagets tre grundare, som alla tjänstgjorde i Försvarsmaktens insatser i Afghanistan. Utöver det tjänstgjorde Elias Mibesjö också i Liberia och Kosovo för att sedan ägna sig åt affärsutveckling inom försvarssektorn.
Flexotrap riktar sig till myndigheter med beväpnad personal, skytteföreningar och skjutbanor. Det finns mer än 600.000 registrerade privata vapenägare som ägnar sig åt jakt eller sportskytte och cirka 6.500 civila skjutbanor. Enligt bland annat en studie från Lunds universitet och en inventering av Sveriges skjutbanor, från Stockholms länsstyrelse, orsakar flera av dessa föroreningar med höga blyhalter från kulorna i marken.
– I dag använder man sig normalt sett av skjutvallar av jord eller sand, alternativt gummigranulat som bromsar in kulorna men förorenar med mikroplaster. Vårt system är ett grönt alternativ utan föroreningar. I stället för att behöva lägga pengar på sanering kan våra kunder tjäna på att återvinnade uppsamlade kulfragmenten tillsammans med tomhylsorna, säger Elias Mibesjö.
Bolaget har hittills sålt fem moduler och söker nu investerare för att kunna bygga upp en ny PaaS-modell – Product as a Service – för kunder som vill leasa moduler.
– Vi har har offerter utställda på 15 miljoner kronor. Vi tror på skalbarhet även i affärsmodellen och intresset för en PaaS-lösning är stort.
Emiliano Strauss