fredag 1 mars 2024

inloggad som

Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med ett belopp i den storleksordningen.

– Vi håller ett högt tempo med förvärv och förädling av fastigheter. Det kan vi göra tack vare att vi inte tagit ut svängarna i risk, så vi står inte och faller med räntan, säger SLP:s vd Tommy Åstrand till Rapidus.

Utifrån sett är det dock just att ta ut svängarna som bolaget gör. SLP, eller Swedish Logistic Property, har köpt en fastighet i månaden sedan bolaget bildades 2019 och har på fem år skaffat sig omkring 100 fastigheter till ett sammanlagt värde på 9,5 miljarder kronor. Alla är logistikfastigheter, det vill säga lagerlokaler, främst i Skåne och ofta längs med E6:an eller E4:an.

Huvudägarna i SLP är fastighetsbranschens superstjärnor Erik Selin, Peter Strand och Greg Dingizian. Alla tre sitter i styrelsen. Här finns också Mikael Hoffman, ägare av Er-Ho Bygg, samt Citygross-familjen med bolaget Bergendahl & Son.

Peter Strand, vd Tommy Åstrand och Greg Dingizian känner varandra väl sedan åren i fastighetsbolaget Victoria Park, som satsade på hyresbostäder i miljonprogramsområden. Nu har de gått vidare till ”det nya svarta” i fastighetsbranschen som är logistikfastigheter vilka är oglamorösa men stabila och lönsamma i en växande nisch, till del tack vare den växande e-handeln.

SLP har dessutom med starka finanser kunnat dra nytta av den rea på fastigheter som uppstått till följd av den stigande räntan.

– Vi köper, utvecklar och skapar värde i fastigheterna i hög takt, men inte i högre takt än att vi klarar ränteläget. Syftet med den här nyemissionen är att finansiera en fortsatt tillväxt, säger Tommy Åstrand.

Detta är andra gången i år som SLP emitterar aktier för beloppet 550 Mkr, totalt 1,1 miljard i år alltså. 2023 års förvärv och de åtaganden som hittills finns för 2024 uppgår till totalt 2,5 miljarder kronor.

De ovan nämnda huvudägarna deltar dock inte i nyemissionen, som i stället riktas till stora institutioner som Andra- och Fjärde AP-fonden, SEB Fonder, Handelsbanken Fonder, Danske Invest och Länsförsäkringar Fonder.

Som skäl för avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt anges att diversifiera ägarbasen för ökad likviditet i aktien samt tid och kostnad.

Gunnar Wrede

Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.