söndag 28 april 2024

inloggad som

Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med ett belopp i den storleksordningen.

– Vi håller ett högt tempo med förvärv och förädling av fastigheter. Det kan vi göra tack vare att vi inte tagit ut svängarna i risk, så vi står inte och faller med räntan, säger SLP:s vd Tommy Åstrand till Rapidus.

Utifrån sett är det dock just att ta ut svängarna som bolaget gör. SLP, eller Swedish Logistic Property, har köpt en fastighet i månaden sedan bolaget bildades 2019 och har på fem år skaffat sig omkring 100 fastigheter till ett sammanlagt värde på 9,5 miljarder kronor. Alla är logistikfastigheter, det vill säga lagerlokaler, främst i Skåne och ofta längs med E6:an eller E4:an.

Huvudägarna i SLP är fastighetsbranschens superstjärnor Erik Selin, Peter Strand och Greg Dingizian. Alla tre sitter i styrelsen. Här finns också Mikael Hoffman, ägare av Er-Ho Bygg, samt Citygross-familjen med bolaget Bergendahl & Son.

Peter Strand, vd Tommy Åstrand och Greg Dingizian känner varandra väl sedan åren i fastighetsbolaget Victoria Park, som satsade på hyresbostäder i miljonprogramsområden. Nu har de gått vidare till ”det nya svarta” i fastighetsbranschen som är logistikfastigheter vilka är oglamorösa men stabila och lönsamma i en växande nisch, till del tack vare den växande e-handeln.

SLP har dessutom med starka finanser kunnat dra nytta av den rea på fastigheter som uppstått till följd av den stigande räntan.

– Vi köper, utvecklar och skapar värde i fastigheterna i hög takt, men inte i högre takt än att vi klarar ränteläget. Syftet med den här nyemissionen är att finansiera en fortsatt tillväxt, säger Tommy Åstrand.

Detta är andra gången i år som SLP emitterar aktier för beloppet 550 Mkr, totalt 1,1 miljard i år alltså. 2023 års förvärv och de åtaganden som hittills finns för 2024 uppgår till totalt 2,5 miljarder kronor.

De ovan nämnda huvudägarna deltar dock inte i nyemissionen, som i stället riktas till stora institutioner som Andra- och Fjärde AP-fonden, SEB Fonder, Handelsbanken Fonder, Danske Invest och Länsförsäkringar Fonder.

Som skäl för avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt anges att diversifiera ägarbasen för ökad likviditet i aktien samt tid och kostnad.

Gunnar Wrede

Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Greg viktar över

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Fastighetskungar satsar på Helsingborg

    Victoria Park-gänget nöjer sig inte med att köpa Sveriges högsta byggnad. Ett annat bolag med förra Victoria Park-vd:n Peter Strand […]

  • Malmös fastighetskung spänner musklerna

    Mannen bakom Turning Torso och fastighetsbolaget Victoria Park, Greg Dingizian, lägger bud på bygg- och fastighetsbolaget Serneke, med bas i […]